Sametinget. Foto: SVT Sápmi
1 av 9
Sametinget. Foto: SVT Sápmi
Lars Miguel Utsi
3 av 9
Lars Miguel Utsi, ordförande i Guovssonásti. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Josefina Skerk
4 av 9
Josefina Skerk Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Lars Jonas Johansson på plenum i Trondheim
5 av 9
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Christina Åhrén (MG). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
6 av 9
Christina Åhrén (MG). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Per-Olof Nutti
7 av 9
Per-Olof Nutti, ordförande Samelandspartiet. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Anders Kråik
8 av 9
Partiets Samernas Anders Kråik på plenum i Skellefteå. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Jan Rannerud
9 av 9
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Sametingspartier överens - kunskap mot rasism

Sametingspolitiker är väl medvetna om att de flesta samer utsätts för vardagsrasism och rasism dagligen, men att det är svårt att peka ut. Svaret till lösning även från partierna är utbildning, mer kunskap.

Många samer utsätts för vardagsrasism, hur jobbar ditt parti med den frågan?

Lars-Paul Kroik, Álbmut: Vi har inte jobbat med hur vi ska motverka det, det är en attityd det handlar om. Det måste komma inifrån varje människa, det går inte att säga vad man ska få säga eller inte. Det har jobbats mot rasism i alla tider men den finns ändå. Själv har jag inte varit utsatt vad jag kan komma ihåg. Det handlar om att jobba med attitydförändringar och hur gör man det? 

Lars-Miguel Utsi, Guovssonásti: Samhället måste lära folket om samer. Det tror jag minskar vardagsrasismen i slutändan. Vi har exempelvis lyft frågan om att staten måste se till att de människor som är ute i naturen, skoterförare och turister, uppför sig respektfullt när de är ute. Vi ser ju rasismen också där, när någon exempelvis pinar renar. Det tror jag man gör för att det är samerna som äger renarna. Det är en form av rasism som vi arbetar mot och som vi tänker fortsätta arbeta mot.

Josefina Skerk, Jakt- och fiskesamerna: Vi i styrelsen har prioriterat att vara med i regeringens möten om handlingsplanen mot rasism, där rasism mot samer lyfts. Vi har tyckt det är väldigt viktigt att delta i dessa möten, för att få verksamhet i planen inte bara en pappersprodukt.
Det är så många som är utsatta, man blir kallad för vad som helst och värst när barn blir utsatta. En av anledningarna till att jag, som språknämndens ordförande, lyfter i möten med skolvärden att de måste utbilda lärare, alla lärare, om samer och om samiska frågor. Barnen möter fördomar och rasism till och med från sina lärare ibland och det är hemskt. Även det att leva i den världen att skolan aldrig vill prioritera språket för att det år ett samiskt språk.

Lars-Jonas Johansson, Landspartiet Svenska Samer: Nej, vi har inte lyft den frågan. Vissa saker blir så vanliga att man inte reflekterar och det är inte okej. Men vill man se ovilja bland människor, så ser man det. Vi ska gå till val på att vara positiva, för det är så inne att gå med offerkoftan nu. Man kan uppleva vardagsrasism från makthavare eller från egna folket. Kan inte samer diskriminera varandra? Det går inte att lova väljare att de aldrig kommer bli kallade lappjävlar. 

Christina Åhrén, Min Geaidnu: Det är inget som vi uttalat jobbar med. Den har blivit som en del av livet, det låter fruktansvärt men vi vet inte riktigt var vi ska börja någonstans. Man är rädd för den dagen när ens barn ska upptäcka att alla människor inte är snälla mot dem. Jag minns exakt när detta hände min dotter, det var mycket diskussion kring en varg i Junsele området, och det var hätskt mellan de som ville ha varg och inte. En förälder med en annan förälder hade diskuterat vargen och sagt att man borde skjuta lapparna. Och det hör min dotter på 6 år.  Givetvis borde vi fokusera mer på det. Vi har varit i samtal med kulturministern och regeringen. 

Per-Olof Nutti, Sámiid Riikkabellodat: Först och främst måste man förhindra sådant här och det har vi försökt göra genom att lämna in motioner. Under den här mandatperioden har vi lämnat in en motion gällande utbildning och det har vi gjort för att vi anser att man redan i skolan måste börja undervisa om samer. Jag måste också säga att det är så vanligt att man inte ens märker det - och det är skrämmande.

Anders Kråik, Samerna: Vi följer den utveckling som eskalerar nu just vad gäller rasismen mot samer som tar sig olika uttryck. Vi har ju tidigare lyft det till ansvarig minister om att vidta åtgärder. En möjlighet är att man för in det i läroplanen och ger kunskap om samerna som ett folk och vilka livsbetingelser som samerna lever under och att samerna är ett urbefolkning som bebott det här landet under väldigt lång tid. Det tror jag skulle kunna medverka till att få någon förståelse för samernas situation.

Jan Rannerud, Skogssamerna: Vi jobbar inte speciellt med den frågan utan den ingår ju i allt vi gör, vi måste bemöta sådant här.  Det är så stor bredd på frågan, många gånger menar folk inget illa. Jag till exempel kan kalla mig själv för lapp, och då kan det bli att någon tar det vidare och säger något skämtsamt om lappar. Det är viktigt att vi håller en linje där vi bemöter det direkt när det sägs något negativt. En annan fråga är den rasism som kommer fram på sociala medier, det kan börja som ett skämt men sluta med riktigt otäcka saker, det är en fråga vi kommer jobbar hårdare med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".