Samiska flaggan vid Sundsvalls stadshus. Foto: SR Sameradion
Samiska flaggan vid Sundsvalls stadshus. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Väntande kommuner får besked inom kort

Två kommuner har ansökt om att bli samiska förvaltningskommuner: Åsele och Sundsvall. Men kommunerna får vänta på besked – först ska en utredning klarlägga hur förvaltningskommunerna ska se ut framöver.

Det finns 19 samiska förvaltningskommuner från Älvdalen i söder till Kiruna i norr. Dessa kommuner har ett särskilt ansvar för det samiska språket, där både förskola och äldreomsorg ska kunna ske helt eller delvis på samiska.

Men sedan en tid tillbaka råder stopp för ytterligare ansökningar i väntan på förslag från en statlig utredning under ledning av Lennart Rohdin, som ska lämnas över till regeringen senast den 15 juni.

Trots detta har både Åsele och Sundsvall ansökt om att bli samiska förvaltningskommuner.

Även Örnsköldsviks kommun har haft en ansökan på tapeten - men har meddelat regeringen att man avvaktar utredningens förslag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".