Aina Negga
Aina Negga. Arkivbild: Sameradion & SVT Sápmi

Aina Negga om att språk ska vara diskrimineringsgrundande

Aina Negga: DO máhtalii loktet daid áššiid
6:03 min

Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm vill se ett förbud mot att diskrimineras på grund av sitt språk, och vill att språket ska finnas med under diskrimineringslagen. Aina Negga menar att kan det kan bli lättare att lyfta frågor till DO, om elever inte får samiska i skolan.

- Vi har sett att det här kan stärka samiskan både på arbetsplatserna och i skolan. Det finns barn som får höra att de inte får använda samiskan utanför klassrummet liksom det finns vuxna som inte tillåts prata samiska på jobbet, säger Aina Negga, chef för det Minoritetspolitiska uppdraget på Sametinget. 

Det är alltså grunden till att de två myndigheterna föreslår regeringen att utreda om språk ska kunna vara diskrimineringsgrundande. De menar att det bör gälla alla språk i landet, inte bara samiskan. Individer ska kunna anmäla till Diskrimineringsombudsmannen att de blivit diskriminerade på grund av sitt språk. Språk, menar Aina Negga, är inte något som ska höra till någon annan lag.

- Jag tror det blir lättare att lyfta frågor om elever som inte får samiska i skolan till DO. De kommer kunna jobba med det på ett annat sätt om språket finns med i diskrimineringslagen, säger Aina Negga. 

Ni har lyft det här förslaget redan förra året, när händer det något?

- Vårt jobb är att visa till regeringen hur vi tror att minoritetspolitiken kan förbättras men det brukar ta lång tid att genomföra förändringar, säger Aina Negga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".