Samepoplitiker från hela Sápmi samlas för gruppfoto under parlamentarikerkonferensen i Umeå. Foto: Thomas Sarri/Sameradion
Samepoplitiker från hela Sápmi samlas för gruppfoto under parlamentarikerkonferensen i Umeå. Foto: Thomas Sarri/Sameradion
#sametingsvalet2017

Jakt- och fiskesamerna utan åsikt om gemensamt sameting

Debatt Gemensamt sameting
8:41 min

Två partier sågar tanken på ett gemensamt sameting. Sametingets regeringsparti, Jakt- och fiskesamerna, har ingen åsikt om idén. Det visar visar en enkätundersökning från Sameradion & SVT Sápmi.

Samerna har ett folkvalt parlament i tre länder, Sverige, Norge och Finland. På Kolahalvön i Ryssland försöker samerna och att bygga upp ett eget Sameting – men motarbetas av de ryska myndigheterna.

De tre sametingen har dock ett samiskt parlamentariskt råd som inrättades år 2000 med 21 ledamöter och med de ryska samerna som observatörer.

Vart tredje år träffas alla parlamentariker för en gemensam konferens – senast i Trondheim/Tråante i februari

Under ett framtidsseminarium i Tråante var en av punkterna just ett gemensamt sameting.

En av de främsta förespråkarna för ett gemensamt parlament på permanent basis är Sametingets ledande oppositionspolitiker i Norge, Aili Keskitalo från Norske samers riksförbund.

Hon ser ett gemensamt Sameting som den kanske viktigaste framtidsfrågan för det tre sametingen.

- Jag ser ingen annan lösning om vi vill förbli ett folk i fyra länder. Det är både en principiell och praktisk fråga – vi kan använda våra resurser på ett förnuftigt sätt, sa Aili Keskitalo i samband med Tråanteseminariet.

Keskitalo fick stöd i debatten av presidenten för Sametinget i Finland, Tiina Sanila-Aikio.

Däremot var Sametingets styrelseordföande i Sverige, Håkan Jonsson, mer skeptisk.

- Det är inte säkert att detta är den bästa modellen. När man bygger upp stora institutioner är det lätt att den lilla människan glöms bort och körs över av en majoritet, sa Jonsson i en paneldebatt.

När sametingsvalet nio kandidatpartier får svara på frågan hur de ser på ett gemensamt sameting svarar Håkans Jonssons parti Jakt- och fiskesamerna att de inte vet.

Samerna och Albmut tycker det är ett mycket dåligt förslag medan övriga tycker det vore ganska bra eller mycket bra.

Här kan du jämföra dina åsikter med partiernas:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".