Mariann Lörstrand, Arvidsjaur Foto: Maret Steinfjell/Sameradion&SVT Sápmi
Föräldern Mariann Lörstrand i Arvidsjaur Foto: Maret Steinfjell/Sameradion&SVT Sápmi

Sametinget vill att språk ska vara diskrimineringsgrundande

Mariann Lörstrand: Det är jättesvårt att visa hur man har blivit etniskt särbehandlad
1:35 min

Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm gör varje år uppföljningar för att se hur väl minoritetspolitiken fungerar i Sverige. En del i årets granskning handlar om att språk ska kunna inkluderas i diskrimineringslagen.

Efter årets granskning vill nu Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm se om även språk kan inkluderas i diskrimineringslagen. Det framkommer i deras årliga rapport rörande Sveriges minoritetspolitik.

- Jag tycker det är jättebra för det är mycket tydligare och lättare att visa på att jag faktiskt har blivit diskriminerad på grund av att jag inte har fått tillgång till det samiska språket, säger föräldern Mariann Lörstrand som välkomnar initiativet.

Kommuner ansöker för att vara så kallade förvaltningskommuner - för någon av de fem nationella minoriteterna och urfolket samerna. Kommunen förbinder sig då att ge service på språket till de innevånare som de är förvaltningskommun åt.

Efter att ha granskat hur väl denna minoritetspolitik fungerar i Sverige - kommer nu Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm med förslaget att utreda om det går att lägga in språk som diskrimineringsgrund i diskrimineringslagen.

- Vi har sett att det här kan vara en möjlighet för att stärka möjligheten att få service på sitt eget språk i förvaltningskommunerna. Därför har vi föreslagit att det ska vara med i lagen en sån här grund som rör språket, säger Aina Negga, chef för minoritetspolitiska uppdraget vid Sametinget.

Men det är inte första gången som Sametinget kommer med ett sådant förslag. Även vid tidigare granskningar av minoritetspolitiken i Sverige har Sametinget och länsstyrelsen kommit med liknande uppmaningar. Något som föräldern Mariann Lörstrand tycker är viktigt.

- Det är jättesvårt att visa hur man har blivit etniskt särbehandlad, det är mycket otydligare, säger Mariann Lörstrand.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".