Johan Andersson.
Johan Andersson vill veta hur politiker ska få ungdomar intresserade av politik. Foto: John E Utsi.
#sametingsvalet2017

Väljare vill ha svar om ungdomspolitik

Debatt om ungdomspolitik inom Sametinget
15 min

Partierna vill ge ungdomar mer plats, det är flera partiledare överens om när de får svara på Johan Anderssons väljarfråga.

Sameradion & SVT Sápmi har låtit en rad väljare ställa sina frågor till partierna inför sametingsvalet. En av frågorna kommer från Johan Andersson och lyder: Hur kan ni som politiker vända er till ungdomar för att få dem att bli intresserade av samisk politik?

Frågan är högaktuell eftersom antalet förstagångsväljare i åldern 18 till 22 år minskat med en tredjedel inför detta sametingsval.

Håkan Jonsson, partiledare i Jakt- och fiskesamerna, menar att ett sätt är ökade resurser till partierna för att nå ungdomar och få med dem till sametingsmöten.

- Jakt- och fiskesamerna har en speciell partipott där vi erbjuder ungdomar att komma med och lyssna. Det är ett sätt och jag tror det också är det bästa sättet, så ungdomarna får se att politik inte är så farligt.

Lars-Paul Kroik, partiledare i Álbmut, tycker att det som behövs är en lagstiftning där alla samer har samma förutsättningar.

- En grupp samer påverkas positivt av rennäringslagstiftningen och andra påverkas negativt genom att man blir ställd helt utanför. Det här slår igenom, man möts av tvivel att Sametinget inte är regerligt och så vidare. Och det man kan göra är ju att man får till en enhetlig lagstiftning så att alla samer är på banan.

Att skapa politik som är relevant för ungdomarna är Guovssonástis partiledare Lars-Miguel Utsis recept för att få mer ungdomar mer intresserade.

- Man får försöka leta åt de plattformar som ungdomar använder sig av. Man måste försöka synas, vara på plats där ungdomar är och visa upp vår politik där de tar in information helt enkelt.

Samiska folkomröstningspartiets partiledare Lars Wilhelm Svonni svarar att det är en svår fråga, medan Landspartiet svenska samers partiledare Lars-Jonas Johansson menar att det finns ett ungdomsråd som har uppgiften att se över ungdomsfrågor och har uppdraget att väcka intresset för samisk politik.

Simon Wetterlund, partiledare i Samerna, tycker att det är viktigt att visa ungdomar att de kan påverka i sin vardag och att de kan få en förtrogenhet med politiken.

- Som vi har gjort är att vi flera år har haft en ungdomssektion, att de får driva sina frågor, att vi kan stötta dem.

Min Geaidnus vägvisare Christina Åhrén menar att det är politikernas ansvar att arbeta för att inte ge en så negativ bild av Sametinget och att de måste nå fram till ungdomarna.

- Det gör vi genom de sociala medierna, vi bjuder in dem på våra möten som vi har, vi försöker att kommunicera med dem. Och där berätta att det här är jätteroligt.

Också Jan Rannerud, partiledare i Vuovdega, tycker man i Sametinget måste ha en attityd så att man inte skrämmer bort ungdomar. Han tror också på ett system med mentorer.

- Vårt mål är att vi ska ha ett antal mentorer, också ska vi ha ett forum där ungdomar fritt kan prata med varandra.

Samelandspartiets partiledare Per-Olof Nutti menar att de lyckas bra med att intressera ungdomar genom att vara ute bland folk och bilda opinion.

- Jag vet att dagens ungdomar är intresserade av det samiska, samisk kultur, samisk musik, litteratur över lag. Så är det de här lokalsamhällena också, aktiva sameföreningar är grupper som skapar viktiga mötesplatser och det är där man ska vara för att nå ungdomar och vi inom Samelandspartiet har lyckats bra med det, så vi har en egen ungdomslista som kandiderar.
 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".