Sköt björn i nödvärn

Renägaren tvingades skjuta björnen för att freda renarna i hagen.

– Det är ett elände. Vi har högdräktiga vajor som ska föda snart och de har utsatts för stress i flera dygn, säger renägaren som sköt björnen till Norran.

Efter att ha försökt skrämma bort björnen kontaktade renägaren länsstyrelsen.

Björn Jonsson som är chef på Naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Västerbotten säger till Sameradion & SVT Sápmi att han har varit i kontakt med renägaren under helgen. Bland annat för att prata om vilka regler som gäller när rovdjur attackerar tamdjur i hägn.

Och efter ständig bevakning vid renhagen tvingades renägaren på söndagsmorgonen agera efter jaktförordningens paragraf 28, och skjuta den attackerande björnen. Enligt den paragrafen har tamdjursägare rätt att skydda sina djur från rovdjursattacker.

- Jag hade inget val, det är tur att det här är en stadig anläggning, björnen kunde ha ställt till med sådan oreda att om renarna stuckit iväg, så hade vi aldrig fått tag i alla igen, säger renägaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".