Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2

Olovlig skoterkörning har ökat

Den olovliga skoterkörningen inom förbudsområdena har ökat, erfar både Norrbottens länsstyrelse och Svenska Samernas Riksförbund, SSR, som företräder samebyarna i den här frågan.

Gabna Sameby är en av tre samebyar som har överklagat kommunens beslut om ansökt förbudsområde via SSR, som tycker att skotertrafiken har ökat:

- Man ser ju att snöskotertrafiken ökar och det här är ju givetvis besvärande vissa tider. Så man måste helt enkelt börja titta över det här, hur man får framföra motorfordon i terräng, säger Jörgen Jonsson, ordförande för SSR.

Enligt Länsstyrelsen i Norrbotten har den olovliga skoterkörningen ökat de senaste åren inom avlysta områden. Samebyarna Gabna, Sirges och Könkämä är de tre samebyarna som har överklagat besluten via SSR. Överklagningarna ligger både på kommunernas och regeringens bord, men än har inget beslutats. 

 - Vi bistår ju byarna och ger dem fullt stöd och har full förståelse för den fria skoteråkningen, säger Jörgen Jonsson.

Exempelvis så har Gabna sameby överklagat Kiruna kommuns beslut om att öppna delar av det beslutade tillfälliga förbudsområdet under påsken.

 - Enligt terrängkörningslagen så ska kommunen göra den typen av bedömning där vi ska se till allmänna intressen och övriga näringars intressen och försöka hitta en balans i de beslut vi tar, säger Niklas Sirén, vice kommunalråd, Kiruna kommun.

Men SSR:s ordförande Jörgen Jonsson tycker att kommunen måste lyssna mer på samebyarna:

- Efter en tuff vinter så kommer renen upp till fjällvärlden och det är otroligt viktigt att renen har betesro där den hittar föda. Här menar vi ju att kommunerna måste ta hänsyn till vad samebyarna framför i det här fallet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".