Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
#vardagsrasismmotmigsomsame

Folkhälso- och sjukvårdsministern: Oacceptabelt att samer utsätts för rasistiskt bemötande i vården

Folkhälso- och sjukvårdministern: Förkastligt och oacceptabelt
2:03 min

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström, säger att det är oacceptabelt att samer utsätts för rasistiskt bemötande i vården, efter att han tagit del av Sameradion och SVT Sápmis studie om vardagsrasism.

Det handlar bland annat om en ung kvinna som just skrivits in på psyket och fick höra: "Ni samer går ju och tar livet av er så fort det blir lite jobbigt".

– Jag kan inte kommentera ett enskilt fall, men rent principiellt är det här förkastligt och oacceptabelt. När man söker vård och när man lider av psykisk ohälsa, så är man ofta i en mycket underordnad position gentemot vården. Det är viktigt att man får ett mycket bra bemötande, att man blir tagen på allvar. Och att man inte får den här typen av påhopp. För mig är det helt oacceptabelt att sånt här förekommer, säger folkhälso- och vårdministern Gabriel Wikström.

Ministern har höga förväntningar på att "Kunskapsnätverk för samers hälsa" som regeringen startade i år, ska förbättra det bemötande samer får i vården i norra Sverige. 

Är det möjligt att åstadkomma en varaktig förändring med endast tre miljoner kronor, för en så omfattande satsning?

– Vi tror att genom att sprida kunskap om samers hälsa och bygga upp en större medvetenhet bland vårdpersonal, så kan vi få bort den här typen av bemötande och den här typen av påhopp, samt se till att man lever upp till hälso och sjukvårdslagen och kan ge ett bra bemötande till alla patienter. På det sättet tror vi att vi kan komma åt de stora problem som finns kring psykisk ohälsa bland samer, säger Gabriel Wikström.

Psykologen, hälsoutredaren och doktoranden Jon Petter Stoor menar att det inte räcker att förbättra det bemötandet samer får i vården för att bekämpa de negativa konsekvenserna av vardagsrasism. 

– Jag håller med honom om att man måste jobba mycket brett. Det handlar inte bara om forskning, men det handlar inte heller bara om hälsovård. Utan det är många olika delar som ska till. Diskriminering eller vardagsrasism, det är en faktor som påverkar människor negativt. Det påverkar samer negativt och det är till exempel orsaken att vi säger att om vi får ner antalet sådana här upplevelser, att samer upplever sig mindre etniskt diskriminerade, upplever mindre vardagsrasism, då kommer det att resultera i färre självmord, säger  psykologen, hälsoutredaren och doktoranden Jon Petter Stoor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".