Vårflyttning i Luokta-Mávas 2017
1 av 2
Vårflyttning i Luokta-Mávas 2017 Foto: Anna-Maria Fjellström
Vårflyttning i Luokta-Mávas 2017
2 av 2
Vårflyttning i Luokta-Mávas 2017 Foto: Anna-Maria Fjellström
Radio Sápmi

Vårtecken i Sápmi

Anna-Maria Fjellström: Det är fantastiskt vackert
4:55 min

Runt om i Sápmi påbörjas förberedelserna inför årets vårflyttning, renarna ska flyttas västerut igen mot sommarbetet efter en arbetsam vinter.

För många runt om i Sápmi är förberedelserna igång inför årets vårflyttning, för andra kanske den redan har satt igång. Den vintergrupp som Anna-Maria Fjellström tillhör i Luokta-Mávas sameby har redan satt kursen västerut tillbaka till fjälls och sommarbetet. 
 
 – Känslan när man är på väg mot vårlandet är skön, vintern är ju en ganska jobbig period för både familjeliv men också en väldigt arbetsam period i renskötseln. Så att våren är något man längtat efter säger Anna-Maria.

Första vintern i ny sameby
Anna-Maria är uppväxt i Vilhelmina Norra sameby men i höstas beslutade hon att flytta upp sina renar till Luokta-Mávas sameby där hennes sambo är verksam. Första vintern har på många sätt varit en ny upplevelse då dom har befunnet sig väster om väg E45 vilket är ganska långt upp i landet för Anna-Maria som är van att vara långt österut med långa avstånd mellan vinter och sommarbete, men till trots för några nervösa perioder med blidor så har vintern gått bra. 
 
 – I åtta år har vi tänkt fram och tillbaka vart vi ska flytta, men när vi fick barn så bestämde vi oss att vi vill ha renarna tillsammans och jobba med dem på samma ställe, så i höstas flyttade jag till Luokta-Mávas.

En stor skillnad för Anna-Maria i renskötselarbetet i den nya omgivningen är att terrängen inte har varit lika krävande under vårflyttningen som det hon är van vid i Vilhelmina Norra, så deras treåriga son Enok har kunnat vara med på själva flytten.
 
 – Här har vi flyttat genom tallskogar, på myrar och på skare så det har varit en väldigt lättsam flytt så vi har kunnat ha med våran snart tre åriga son Enok och hans kusin under själva flytten. Nere i Västerbotten och Västernorrland är det ju dels väldigt bergigt och man far genom contorta och eländig terräng berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".