Marita Stinnerbom
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
#sametingsvalet2017

Guovssonástis Marita Stinnerbom frågades ut och chattade med väljare

Partiledarutfrågning med Marita Stinnerbom, Guovssonásti
30 min

Sameradion & SVT Sápmi fortsätter serien med partiledarintervjuer. På tisdagen hörde vi Guovssonástis ena partiledare Marita Stinnerbom, som efter utfrågningen svarade på frågor i chatten.

Thomas Sarri: Välkommen till chatten med Marita Stinnerbom, en av två partiledare i partiet Guovssonásti. Chatten är öppen fram till kl 16:15, så välkommen att skriva dina frågor! Marita Stinnerbom är redo att svara.

15:45, 25 April 2017

Frågande: Hej! Efter att ha följt politiken ett tag och sett enkätundersökningen på SVT pejl så undrar jag en sak. Guovssonásti och samiid riikabellodat har ju en jättelik politik och ni är eniga om nästan allt! Varför är ni två olika partier, varför inte slå ihop och bli starkare ilag?

Marita Stinnerbom: Vi kan se väldigt lika ut i vår politik, det som skiljer är kanske hur vill genomföra saker om du läser våra program så kommer du att se skillnad på vår politik

15:47, 25 April 2017

Axel Johansson : Varför är ert parti emot att de samer utanför renskötseln skall ha rätt till land och vatten på samma villkor? Varför ville ni övrerklaga sametingsröstlängden?

Marita Stinnerbom: Vi är inte emot, vi vill att samer ska vara eniga och att tillsammans forma ny samepolitik så når vi en öppnare sameby som många kan acceptera. Vi vill inte köra över samer varken, de som inte har rättigheter eller de som har rättigheter utan vill att vi ska kunna enas om ett förslag. Vi har inte överklagat sametingsröstlängden men vi vet att det finns personer som inte är samer i röstlängden och en översyn skulle göra att det blir en accceptans för alla samer

15:50, 25 April 2017

Samtingslyssnare: Rättsäkersäkert samhälle för alla samer! Hur kommer det då sig att ni är emot förslaget om en ny framtida samepolitik som Eivind Torp framlade?

Marita Stinnerbom: Eivind Torps förslag om den nya samepolitken är inte rättsäker och den stärker inte självbestämmande. I utredningen vill de inte att sametinget ska överta mera uppgifter utan de vill att de fortfarande ska ligga hos Länsstyrelsen

15:52, 25 April 2017

Renägande same: Hej! Hur ska Sametinget vara en stöttande myndighet/folkvalt organ för renskötare när markexploatering, klimatförändring och rovdjur utarmar renskötseln? Eller ska samebyn/renskötaren stå ensam mot detta?

Marita Stinnerbom: Som folkvalt organ behövs översyn av mineralstrategin och vindkraftsplanen. Myndigheten ska bli obligatorisk remissinstans till alla ärenden gällande markexploateringar. Samebyarna behöver stöd av både myndigheten sametinget men även från det folkvalda. Vi har en motion inne hos Sametinget om toleransnivå för exploatering vare sig om det gäller skog, täkter, gruvur, vindkraft, turism, hundspann och nu blir cykelturismen vanligare

15:57, 25 April 2017

:): Hur många år är du?

Marita Stinnerbom: Inte så gammal :)

15:57, 25 April 2017

Helén: Kritiserar ni att Josefina Skerk fått en löneökning? Hur kan ni prata jämställdhet och kritisera att hon får lika lön som Håkan Jonsson?

Marita Stinnerbom: Vi har inte kritiserat hennes lön utan om det är berättigat att gå upp från 50% tjänst till 90% tjänst när Christina Åhrén som sitter i styrelsen inte vet vad hon gör samt att det kommer lägligt nu i valtider

15:59, 25 April 2017

Kent: Endel menar ju att det var svagt av er att hoppa av styrelsen, att ni inte tog ert ansvar, hur ser du på det?

Marita Stinnerbom: Som jag berättade så hade vi inte insyn i styrelsearbetet som man borde ha när vi satt i styrelsen och att håkan på direkta frågor inte lämnar svar då är det svårt att göra ett bra arbete. Att vara i opposition i en styrelsen där vi inte har insyn är att vara gisslan. Vi känner att vi påverkar politiken genom att arbeta politiskt i nämnder och genom motioner

16:02, 25 April 2017

Signe: Varför har ni två partiledare?

Marita Stinnerbom: Genom att dela partiledarskapet mellan oss så arbetar vi mera jämställt, vi lyfter frågor från två perspektiv. Det är också att vi har flera uppdrag utanför samepolitiken som tar vår tid i anspåk och vi får ett mera jämställt ledarskap både ur ett kvinnligt och manligt perspektiv

16:07, 25 April 2017

Röstare: Varför kunde inte nordisk same konvention godkännas redan i plenum i Trondheim? Alla partier hade ju fått informationen och representerar samefolket.

Marita Stinnerbom: På plenum i Trondheim hade många partier inte haft möjlighet att gå genom vad det innebar. Det är många partier som har ändrat uppfattning om Nordisk samekonvention sedan partiledardebatten i Jokkmokk, där flera av de partier som nu säger nej till var positiva till den. Det behövs även en förankring hos det samiska folket eftersom en påverkar hela det samiska folket

16:12, 25 April 2017

Thomas Sarri: Strax är chatten slut, vi kanske hinner med en fråga till.

16:14, 25 April 2017

Helén: Jakt- och fiskesamerna och landspartiet svenska samer och min geaidnu har ju fått majoritet i förra valet. Varför ska inte dom få bestämma då utan er?

Marita Stinnerbom: Idag är sametinget ett folkvalt organ och det är demokrati som gäller. Har de majoritet i plenum kan de rösta genom frågor i plenum och då är det dom som bestämmer.

16:14, 25 April 2017

Ola: Ni har svarat på en fråga i en enkät har jag sett, att ni vill ha en egen fristående myndighet som ska bestämma om rennäringsfrågor. Hur går det ihop med er strävan om större sjölvbestämmande om ni ogiltigförklarar Sametinget som ansvarig i rennäringsfrågor?

Marita Stinnerbom: Genom en fristående myndighet så blir det mera rättsäkert. I Norge är rennäringsfrågorna skilda från Sametinget, det betyder att rennäringen själv kan förhandla med regeringen. Idag är det genom budgetäskande som vi ska få mera medel till rennäringen. Genom en egen myndighet kan inte politikerna inte kan lyfta upp frågor till styrelsen och genom att ta beslut där mena att det ska bli praxis hur rennäringsfråger ska behandlas. Renskötarna idag har inte förtroende för Sametinget när styrelsen hanterar rennäringsfrågor som det görs idag.

16:21, 25 April 2017

Thomas Sarri: Nu är chatten slut med Marita Stinnerbom, Guovssonásti. Tack för alla frågor ni skickade in! Tyvärr hann vi inte få med alla frågor, men i morgon onsdag frågar vi ut Samernas partiledare Simon Wetterlund - och efteråt, kl 15:45 öppnas chatten med honom. Vi hörs då igen!!

16:21, 25 April 2017

Oppositionspartiet Guovssonásti har varit representerat i Sametinget sedan starten 1993. Först som Renägarförbundet och från valet 2005 som Guovssonásti.

Partiet bildar tillsammans med Samelandspartiet och Skogssamerna oppositionen i Sametinget.

I början av mandatperioden ingick dessa tre partier även i styrelsen men hoppade av hösten 2015 då man ansåg sig sakna inflytande och insyn i styrelsearbetet.

Partiet har två partiledare som valdes hösten 2015: Lars-Miguel Utsi och Marita Stinnerbom.

Så här sammanfattar partiet sin politik på sin hemsida:

Guovssonásti arbetar för ett rättssäkert samhälle för alla samer där vår kultur, rennäringen och andra näringar får utvecklas i balans med naturen och klimatet.

Mer om partiet kan du läsa här.

Fakta Marita Stinnerbom

Namn: Marita Stinnerbom
Yrke: Minoritetssamordnare
Ålder: 47 år.
Bor i: Faahtjere/Fättjaur
Min hjärtefråga: Rätten till renbete samt rovdjursproblematiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".