Simon Wetterlund, Partiet samerna
Simon Wetterlund Partiet samerna. Foto: Tobias Poggats/ Sameradion & SVT Sápmi
#sametingsvalet2017

Wetterlund gör debut i partiledarintervju

Partiledarutfrågning Simon Wetterlund, Samerna
30 min

En debutant gör entré i partiledarintervjuerna idag. Samernas nya ordförande Simon Wetterlund får här bekänna färg i sin första valrörelse.

Kalle: Du är ju ny partiledare, det har ju stormat internt i partiet Samerna under många år - hur ska du få lugn i partiet?

Simon Wetterlund: Vi har fått ett lugn det senaste året. Vi har kunnat jobba framåt i vårt politiska arbete. Receptet för lugn och ro är att partimedelemmarna känner sig lyssnade på och får komma till tals. Jag tror på många år med konstruktiva diskussioner.

15:49, 26 April 2017

Röstande: Jag ser samerna som ett mittenparti. Vad för likheter har partiet Samerna med guovssonásti och SàR, samt med JoF och LPSS? Och vilket håll lutar ni mest åt?

Simon Wetterlund: Mittenparti ser jag också. Vi ser till alla samers rättigheter och inte enskilda intressen av det samiska samhället. Likheternna med G och SaR är att vi ser renskötselns behov och försöker skapa en livsaktig näring. Där har vi tagitt de svagaste parti i samebyn. Likheterna med JoF och LPSS är att vi ser ett behov en grundläggande rätt för samer utanför samebyn. Jag vill inte bedöma åt vilket håll eftersom jag tycker att de är extremer åt olika håll.

15:55, 26 April 2017

Nyfiken: Du sa ju först JA till förslaget på nordisk samekonvention och sen ändra du dig och partiet säger nu NEJ. Följer du bara partipiskan eller har du verkligen ändrat åsikt?

Simon Wetterlund: Jag företräder partiet och då står mina egna åsikter tillbaka. Nordisk samekonvetion var ny när vi behövde ta ställning i Jokkmokk. Vid en senare analys, gjort av styrelsen och valutskottet så gjordes bedömningen att konventionen inte håller måttet fullt ut.

16:00, 26 April 2017

Thomas Sarri: Då har halva chattiden gått, en kvart kvar och vi hinner med fler frågor!

16:01, 26 April 2017

Undrar bara: Jag förstod inte vad du menade i frågan om torputredningen och förslaget om avgiftsfritt jakt och fiske till alla samer, du säger att vissa ska ha rätt till krokfiske och andra till nätfiske? Eller? Hur jämställt är det? Har alla lika rätt då?

Simon Wetterlund: Vi menar att det behövs göras en behovsprövning. Alla har inte samma rätt idag eller då om förslaget går igenom. Det behövs funderas på hur ser behovet ut för den renskötande gällande älgjakten, hur ska älgjakten regleras för ortsbefolkningen som har jakträtt på samiska marker. Ovanstående argument går att föra in på fisket, gäller det nätfiske eller krokfiske. Alla har inte lika rätt utan vi behöver visa hänsyn till varandra.
Här visar de andra partierna ingen hänsyn till varandra utan bara hävdar sin egen rätt. Vi behöver kompromissa och hitta en varaktig väg framåt. Ensam springer snabbt, tillsammans kommer vi långt.

16:08, 26 April 2017

Grabben: Hej Simon, du är ju relativt ung i Sametinget. Vad ser du behövs för att fler unga ska kunna få plats bland de gamla gubbarna?

Simon Wetterlund: Jag tror på trygghet och utbildning. Ungdomar behöver kunna hämta stöd från mer rutinerade kollegor. Partierna behöver kunna utbilda ungdomar i politisk kunskap och samisk politisk kunskap. TillI det här behöver ungdomarna få välja själv vilka frågor de vill framföra och få makt. Till exempel behöver ungdomsrådet får mer makt.
Vi har en ungdomsektion i partiet, du är välkommen och besöka oss den 3 juni i Arvidsjaur.

16:13, 26 April 2017

Freddan: Samerna backade ju rejält i förra valet, hur ska ni lyckas komma tillbaka till fornstora dagar?

Simon Wetterlund: Genom att skapa en atmosfär där partifolket får árbeta med politik. Dela ut förtroendeposterna på fler personer. Visa att vi är värdiga väljarnas röster.
Tillbaka till Samernas grunder, jobba för det samiska folkets rättigheter.
Vi kommer tillbaka bättre och större.

16:17, 26 April 2017

Thomas Sarri: Då har chatten med Simon Wetterlund, Samerna, nått sitt slut. Tack för alla frågor ni skickade in! I morgon frågar vi ut Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer, välkommen tillbaka då med era frågor till honom här i chatten!

16:18, 26 April 2017

Samernas relativt nyvalde ordförande Simon Wetterlund står inför en stor utmaning i sin första valrörelse.

Partiet blev den stora förloraren i det förra valet 2013 då man tappade över hälften av sina väljare och blev av med tre platser i Sametinget.

Samerna har numera två ledamöter i Sametinget; Anders Kråik och Lars Wilhelm Svonni, varav den sistnämnde är utesluten ur partiet och i stället har bildat ett nytt parti inför detta val.

Simon Wetterlund valdes till ny partiledare i juni 2015 och leder alltså partiet i sin första valrörelse.

Samerna har den gångna mandatperioden ingått i en konstellation med Jakt- och fiskesamerna och Albmut vilket bland annat gett partiet ordförandeposten i Nämnen för Sameskolstyrelsen, men ett flertal omröstningar i plenum har partiet röstat mot styrelsen.

Partiet går till val i år med följande vision:

Vi vill arbeta för att utveckla det samiska samhället till att omfatta alla samers rättsliga, ekonomiska, språkliga och sociala situation. Vårt budskap till regeringen: Ge tillbaka det ni berövat oss!

Mer om partiets politik kan du läsa här.

Fakta Simon Wetterlund

Namn: Simon Wetterlund
Partiledare för: Samerna
Yrke: Familjehemskonsulent. Coachar familjer som tar emot barn som socialtjänsten har placerat i deras hem.
Ålder: 40 år
Bor i: Uppsala
Min hjärtefråga: Stärka den samiska identiteten för den enskilde samen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".