Lars-Jonas Johansson, LPSS. Foto: Anna-Karin Niia /Sameradion &SVT Sápmi
Lars-Jonas Johansson, LPSS. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion &SVT Sápmi
#sametingsvalet2017

Lars-Jonas Johansson, LPSS i partiledarintervju

Partiledarutfrågning Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer
30 min

Lars-Jonas Johansson gör sin andra valrörelse som partiledare. Idag frågas ordföranden för Landspartiet svenska samer ut i vår intervjuserie inför sametingsvalet.

Thomas Sarri: Då är chatten öppen med Landspartiet svenska samers partiledare Lars-Jonas Johansson. Chatten pågår till 16:15, välkommen att ställa dina frågor - Lars-Jonas Johansson är redo att svara framför datorn.

15:44, 27 April 2017

Rolf Olofsson, Skellefteå: Du säger att det blev bättre när några partier lämnade styrelsen. Skulle det bli ännu bättre om ni var ensamma i styrelsen eller om du ensam fick bestämma?

Lars-Jonas Johansson:
Ett parlamentariskt styrsätt är det enda som fungerar i dagens Sameting.

15:45, 27 April 2017

Tomas: Du vill genomföra Eivind Torps utredning. Den ger ingen rösträtt till medlemmar utanför renskötseln. Varför är det en bra utredning? Är du innanför eller utanför renskötseln?

Lars-Jonas Johansson: Den ger dig rätt att verka som medlem och utöva dina samiska rättigheter. Om du inte driver renskötsel, varför ska du då rösta i frågorna som behandlar renskötseln inom byn? Utredningen är bra. Den utjämnar dagens orättvisor. Jag har renar i Vapsten. Men jag är van att slåss för min rätt och jag vill uppnå en bättre rätt för oss alla samer.

15:50, 27 April 2017

Elias: Hur kan du säga hur de andra partierna ska arbeta om de kommer till makten kommande mandatperiod. Är inte det en härskarteknik att förminska andra partier

Lars-Jonas Johansson:
Jag har bedömt dem igenom åren, tillräckligt för att förutse dem, de vill inte ha någon förändring från den orättvisa som råder idag. Det vill däremot vi i LPSS.

15:53, 27 April 2017

Sara: I 2014 uttalade du dig mycket negativt om att umesamiskan skulle få ett eget skriftspråk. Du pratar varmt om det samiska språket. Har du plötsligt ändrat åsikt om umesamiskan?

Lars-Jonas Johansson:
Jag har personligen samma inställning om olika ortografier inom närbesläktade dialekter, men att värna språket är inte lika med att enbart ha olika skrivsätt.

15:55, 27 April 2017

Anders: Många organisationer vill påverka regeringen. Vill du att samiska organisationer ska gå via sametinget? Hur ska de uppmuntras till det?

Lars-Jonas Johansson:
Det är Sametinget som ska representera samiska folket gentemot regeringen. Om organisationer vill träffa departementen, är det deras sak. Men inom frågor som rör det politiska, som representanter för det folkvalda, är det sametingsstyrelsen som ska representera.

15:59, 27 April 2017

Thomas Sarri: Då har vi strax nått halvtid på den här chatten som pågår till 16.15. Välkommen med dina frågor!

16:00, 27 April 2017

Johan: Beskriv din syn på vilken roll det samiskpolitiska samhället ska ha i framtiden? Hur ser du på civilsamhällets roll i det?

Lars-Jonas Johansson:
Sametinget är samernas riksdag och styrelsen samernas regering. Samiska civilsamhället ska konsulteras vid frågor där det behövs. Det är det samiska civilsamhället som väljer oss.

16:02, 27 April 2017

Lisa: Du låter alltid så arg och är nervärderande om de andra partierna. Varför är du arg?

Lars-Jonas Johansson:
Inte arg, bara engagerad. Bestämda uppfattningar ska man ha som politiker.

16:03, 27 April 2017

Biera: Många äldre renskötare oroas för att bli uteslutna ur samebyn om de slutar med renskötseln. Hur ska man lösa det?

Lars-Jonas Johansson:
Genom att arbeta in Torps utredning.

16:04, 27 April 2017

Oscar Sedholm: Vad tror du kommer att hända om LPSS/JoF/MG förlorar valet? Vad står på spel?

Lars-Jonas Johansson:
Då är svensk samepolitik tillbaka på ruta ett igen. Vi har inte råd att förlora makten. Det skulle bli en trist tillbakagång för svensk samepolitik.

16:06, 27 April 2017

Jokkmokk: Vad menade du när du i Jokkmokk pratade om att "civilsamhället" ska veta sin plats?

Lars-Jonas Johansson: Har jag sagt precis så..?
Förmodligen i ett sammanhang där frågan om organisationers roll kontra Sametingets i representation mot regeringen..? Se tidigare svar

16:09, 27 April 2017

Någon: Ditt mantra är ju alltid att alla samer ska ha samma rättigheter. Men hur ska det genomföras utan att det drabbar rennäringsutövare som idag har renskötseln som sitt levebröd?

Lars-Jonas Johansson:
Genom reglerad fördelning av gemensamma resurser.

16:11, 27 April 2017

Ánte: Hur kan du tycka att Samekonventionen är bra om den anger en lägsta nivå på samiska rättigheter? Eller inte ens det enligt vissa experter, borde ni i Sametinget inte kräva det som samerna egentligen har rätt till istället? Varför nöja sig med nåt som är dåligt? Kan du förklara det för mig?

Lars-Jonas Johansson:
NSK texten är en gemensam kompromiss mellan tre stater. Tre sameting har deltagit i förhandlingsgruppernas delegationer. Vad texten sedan kommer innebära i praktiken är sedan upp till varje land i sina propositions skrivanden. NSK, fråntar oss i alla fall ingen rätt, den garanterar det vi har idag och lite till. Det är så långt staterna har velat gå. Trots allt en början.

16:15, 27 April 2017

Elias: Du har bedömt partier genom åren skriver du. Du har hoppat mellan olika partier hur ska vi bedöma dig. Vems politik anser du att du driver

Lars-Jonas Johansson:
Jag bedriver de utsatta samernas politik. Den politik som LPSS står för.

16:16, 27 April 2017

Thomas Sarri: Då är chatten slut med Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer. Tack för alla frågor ni skickade in! På tisdag den 2 maj utfrågas Christina Åhrén, Min geaidnu och då ses vi här i chatten igen, med start kl 15:45.

16:17, 27 April 2017

Landspartiet svenska samer har tillsammans med Jakt- och fiskesamerna och Min geaidnu, samt med stöd från Samerna, bildat regering i Sametinget sedan det förra valet.

Partiet gjorde ett framgångsrikt val 2013 och knep tre mandat i Sametinget. Sin viktigaste väljarbas har partiet bland samer utanför samebyarna i Västerbotten, varifrån en stor del av kandidaterna också kommer.

Partiet går till val med bland annat följande programförklaring:

Landspartiet Svenska Samer arbetar för ett rättvist och jämlikt samiskt samhälle och för alla samers lika värde. Vi arbetar inkluderande och verkar för hela det samiska folket.

 Läs mer om partiet här.

Fakta Lars-Jonas Johansson

Namn: Lars-Jonas Johansson
Partiledare för: Landspartiet svenska samer
Yrke: Företagare inom renskötsel, turism och musik
Ålder: 50 år
Bor i: Tärnaby
Min hjärtefråga: Den samiska rätten ska omfatta alla samer. Jag tror på rättvisa och att ingen same är mer eller mindre värd än någon annan same.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".