Christina Åhrén (MG). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Christina Åhrén (MG). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
#sametingsvalet2017

Min Geaidnus partiledare i dagens utfrågning

Partiledarutfrågning Christina Åhrén, Min geaidnu
30 min

Hon valdes till Min Geaidnus vägvisare 2015. Nu gör Christina Åhrén sin första partiledarutfrågning.

renkalven: Kan ni tänka er att bilda en majoritet tillsammans med Samelandspartiet och Govonasti efter valet med tanke på allt som bedrivits denna mandatperiod?

Christina Åhrén: Ja

15:44, 2 May 2017

Thomas Sarri: Välkommen till chatten med Christina Åhrén, Min geaidnu. Chatten pågår fram till 16.15, välkommen att ställa dina frågor.

15:45, 2 May 2017

Per: Er ledamot Hanna Sofi Utsi var med och orsakade kaoset i sameskolstyrelsen som lett till miljoner i kostnader. Ert politiska budskap var samarbete. Det misslyckades. Varför ska vi lita på er nu?

Christina Åhrén: Jag ser inte det som att Hanna Sofie var den som skapade kaos i Sams styrelse. om svaret vore så enkelt skulle det innebära att allting vore bra nu men det kan vi inte påstå att det är. Exempelvis så har man gått vidare med att lägga ner den enda sydsmaiska sameskolan, vilket vi finner vara en katastrof.

15:47, 2 May 2017

Sofia J: Ni säger att samiska autonomi och självbestämmande är viktigt, vad menar ni med det, varför är det viktigt?

Christina Åhrén: Vi måste ha makten att bestämma över våra egna liv. Vi kan inte låta andra bestämma över vårt språk, vår mark och våra traditioner. Vi tvingas bara reagera när andra aktörer förändrar vår situation och skapar fysiskt och psykiskt lidande. Tusentals vindkraftsansökningar, gruvetableringar och rovdjur gör vår situation ohållbar. Detta kan vi bara reagera på utan att kunna forma vår egen tillvaro.

15:49, 2 May 2017

Elias: Torps utredning har ingen förklaring till hur ekonomin i en sameby ska hanteras, medlemmar utanför renskötseln ska inte bära några kostnader. En viktig fråga för samebyn är just näringsverksamhet och ekonomi. Borde det inte vara en central del i ett förslag om ny sameby att föreslå lösningar på ekonomin? Är det ett seriöst förslag om den inte gör det?

Christina Åhrén: Givetvis måste man kolla på delen om hur de ekonomiska resurserna ska fördelas. Men detta är som sagt ett förslag och en av de bra delarna i Torps förslag är delen om att samebyn själv skall kunna upplåta jakten, vilket skulle ge möjlighet för en större inkomst för de hårt pressade renskötarna. Men detta är en del som bör ses över, just den delen som har med ekonomisk fördelning att göra. Helt enig.

15:52, 2 May 2017

Liis H: varför valde ni att hoppa av styrelsen när tre andra partier klev av?

Christina Åhrén: Vi valde att stanna kvar i styrelsen för att ta ansvar bland annat för renskötselfrågorna och de traditionella näringarna

15:58, 2 May 2017

Sofia J: Ert huvudbudskap inför valet är Tillsammans blir vi starkare, vad menar ni konkret?

Christina Åhrén: Som kollektiv ser man fler saker och finner lösningar på mer komplexa problem. Vi kan inte ensamma lösa alla de utmaningar vi står inför. Kan vi lägga på en enskild samebyordförande att stå emot alla de intrång som sker? Det är inte det samiska sättet. Vi lever kollektivt och tar beslut kollektivt

16:00, 2 May 2017

Tveksam: Hörde jag rätt, att ni är för ett gemensamt skriftspråk, kan du utveckla varför det? Riskerar inte de mindre varieteterna att dö ut ännu snabbare då?

Christina Åhrén: Idag är vi inte där att vi kan ha ett gemensamt skriftspråk, men det är dit vi måste sträva. Ett gemensamt skriftspråk kommer inte innebära att språket i sig dör ut. Snarare kan detta innebära en utveckling. Men som sagt vi är inte där idag.

16:02, 2 May 2017

Stig: Det låter så lätt när ni och Lars Jonas Johansson sägr att alla ska ha samma rätt, eller lika rätt, men hur ska man kunna ha det i praktiken? Eller hur har ni tänkt lösa det?

Christina Åhrén: Det är inte lätt men vi måste som folk sträva efter att alla människor har samma möjligheter och rättigheter. Det är inte så att alla kan leva på renskötsel, det är inte heller så att alla kommer vilja leva på renskötsel. Det är inte så att alla samer kommer vilja jaga eller fiska. Vi ser lätt framför oss att vi skall bli översvämmade av människor, så är det inte. Idag är det största hotet mot samebyarna inte att alltfler vill vara aktiva medlemmar, snarare tvärtom. Det stora hotet mot renskötseln är rovdjur, klimatförändringar och markintrång, vi får inte glömma det. Rikta fokus på att lösa de sakerna och det andra är lättlöst.

16:06, 2 May 2017

Anna: Hur ser ni på att den renskltande befolkningen vill ha möjlighet att på verka sina liv och näringen? Blir det skilnad om det är en majoritet av samer som ska bestämma över oss än en majoritet svenskar, om ingen av dem lever i renskötseln?

Christina Åhrén: Det är inte tanken att en annan majoritet än de som idkar rennäring ska bestämma över rennäringen.

16:07, 2 May 2017

Bara undrar: Skulle ni kunna gå med i en valteknisk samverkan med Jakt- och fiskesamerna?

Christina Åhrén: Vi är öppna för samarbeten med alla.

16:09, 2 May 2017

Sol: Hur kan rennäringen säkras om alla ska ha rätt att vara medlemmar i en sameby?

Christina Åhrén: Det kan lösas genom olika direktiv, genom röstningsförfaranden, genom delning av sakområden etc

16:11, 2 May 2017

Kajsa: Hur kan ni låta det som sker i sameskolstyrelsen ske, det är ju våra barns framtid det handlar om, varför tar ert parti inte ert ansvar, ni har ju en ledamot i sameskolstyrelsen, Kristoffersson!

Christina Åhrén: Vi har försökt påverka. Vi har försökt prata med vår ledamot. Vi har försökt påverka JoF att påverka deras samerbetspartner Samerna. Tyvärr har vi inte nått ända fram ,men det innebär inte att vi inte fortsätter att arbeta med frågan. Vi kommer tex inte acceptera en nedläggning av sameskolan i Dearna.

16:13, 2 May 2017

Thomas Sarri: Då är chatten slut med Christina Åhrén, Min geaidnu. Tack för alla frågor ni skickade in! I morgon frågar vi ut Samelandspartiets Per Olof Nutti och efteråt, klockan 15.45 kan du ställa dina frågor i chatten med honom.

16:15, 2 May 2017

Min geaidnu gjorde ett framgångsrikt val under nygamla partiledaren Ol-Johan Sikku 2013 och knep ytterligare ett mandat till fyra i plenum.

Detta ledde till en plats regeringsposition i styrelsen tillsammans med Jakt- och fiskesamerna och Landspartiet svenska samer med stöd från partiet Samerna.

Ol-Johan Sikku valdes dessutom till vice styrelseordförande innan bomben briserade - Sikku polisanmäldes av sitt eget parti och fick sparken som vägvisare.

Anmälan ledde inte till åtal men det blev en uppslitande process för partiet, där Christina Åhrén valdes till ny vägvisare efter sparkade Sikku.

Min Geaidnu går till val med detta som en av 16 punkter i valprogrammet:

Alla folk har rätt till självbestämmande. Min Geaidnu vill att vi påbörjar förhandlingar med svenska staten om reellt självstyre nu.

Läs mer om partiet här.

Fakta Christina Åhrén

Namn: Christina Åhrén
Partiledare för: Min Geaidnu, Mijá Gäjnno, Mijjan Geäjdnuo, Mijjen Geajnoe
Yrke: Etnolog
Ålder: 41 år
Bor i: Backe
Min hjärtefråga: Jag brinner för samiskt självbestämmande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".