Josefina Skerk, vice styrelseordförande i Sametinget.
1 av 3
Josefina Skerk, vice styrelseordförande i Sametinget. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson (JoF). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
2 av 3
Håkan Jonsson (JoF). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Lars-Anders Baer
3 av 3
Lars-Anders Baer Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi

Partikollegor förhandlade lön med varandra

Josefina Skerk får 28 650kr i löneförhöjning
2:12 min

På ett år mer än fördubblade Sametingets vice styrelseordförande Josefina Skerk sin lön. Ansvarig för löneförhandlingen var hennes egen partikollega i Jakt- och fiskesamerna, styrelsens ordförande Håkan Jonsson.

Vad tycker du, är det okej att politiker i Sametingets styrelse fastställer varandras löner?

Sametingets vice styrelseordförande Josefina Skerk har på ett år mer än dubblerat sin lön. Från att ha fått 26 700 i månaden tjänar hon i år 55 350 i månaden. De efter två löneförhöjningar ifjol. Första höjningen i början av året motiverades med att hon också skulle följa inkomstbasbeloppet som styrelseordförande Håkan Jonsson gör.

Den senare höjningen motiveras av styrelsen med att hon fått ökad arbetstid från 60 till 90 procent. De som skötte förhandlingarna var hennes styrelsekollegor Lars-Jonas Johansson, Landspartiet svenska samer och Håkan Jonsson, som även är hennes partikollega i Jakt- och fiskesamerna.

Samelandspartiets Lars-Anders Baer är dock kritisk mot att partikollegor löneförhandlar med varandra:

- Det är väl inte helt okej. Under min tid var det en del förhandlingar med mig, det var en ren formalitet men de brukar utses av de andra partierna. Jag brukar inte förhandla med egna partikollegor, det skulle bli alltför nära och inte helt passande.

Men Håkan Jonsson ser inget märkligt med det.

 - Det finns inget annat reglemente i Sametinget. Det har varit styrelsen som förhandlat då det gäller styrelseordförandes och vice styrelseordförandes omfattning på arbete. Tills det sker en förändring kommer det att ske så i framtiden. Det är den praxis som vi har, det är inget som är unikt i den här styrelsen, säger Håkan Jonsson

I riksdagen och regeringen är det nämnder som bestämmer löner för ministrarna och riksdagsledamöterna. I Sametinget förhandlar politikerna själva i styrelsen lönerna med varandra.

Hur är det att förhandla lön med sin partikollega?

- De är lika kritiska som alla andra så jag vet inte riktigt vad det skulle vara. Det är på styrelsens beslut att vi ska ha fler politiker som jobbar och det har fallit på min, jag har fått det fina uppdraget att vara den andra politikern, säger Josefina Skerk.
 
Men du ser ingen oro att man höjer varandras löner?

- Nej men vi går efter den lönenivå som tidigare är lagt i Sametinget. Jag har den lön som Ingrid Inga hade till exempel. Då ser jag inget märkligt att vice styrelseordförande också ska gå efter den lönegraden, det står jag för. Så enkelt är det bara, säger Håkan Jonsson.

Men Josefina Skerk säger att riksdagsmodellen skulle kunna vara en bra även för Sametinget:

- Det vore väl väldigt lämpligt. Vi har alltid haft det här systemet att det är styrelseledamöter som förhandlar löner så vi har inte gjort någonting annorlunda än vad någon tidigare gjort. Men det finns absolut anledning att se över det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".