Matti Berg
Mats Berg, ledamot för Samelandspartiet. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Sametinget/Sámediggi

Hittade sitt namn på annat partis lista

Matti Berg: Jag var ju lätt chockad
2:12 min

I dagarna börjar valsedlarna dimpa ner i din brevlåda. Samelandspartiets Mats Berg trodde de var ett skämt när han såg listorna.

Med en månad kvar till Sametingsvalet den 21 maj så skickar valmyndigheten nu ut valmaterial till de cirka 8700 röstberättigade.

Två av kandidaterna kan dock lätt förväxlas. Det har fått Samelandspartiets Mats Berg att reagera. Han trodde inte det var sant när han såg sitt namn på ett annat partis valsedel.

 – Jag fick ett sms där det stod att; "vet du om att du står på två partiers, även för Jakt- och fiske." Jag var ju lätt chockad.

Vad tänkte du då?

 – Jag tänkte "är det första april idag".

När partiernas valsedlar dimper ner i din brevlåda är en av kandidaterna Mats Berg i Samelandspartiet, som är ledamot i Sametinget idag. På partiets kandidatlista står det Matti Berg, men han heter egentligen Mats Berg.

Sedan finns även en Mats Berg i Högland, Dorotea och han står som kandidat för Jakt- och Fiskesamerna.

Problemet är dock att Mats Berg i Dorotea har fått Matti Bergs adress skrivet bakom sitt namn, det vill säga Puoltsa, som ligger i Kiruna kommun.

Och nu är de båda två oroliga att du som väljare ska förväxla dem.

 – Jag ska höra efter vad jag ska göra, säger Mats Berg i Högland.

Det är svenska valmyndigheten som trycker kandidatlistorna, som redan är skickade. Valhandläggaren Hans Ivar Swärd svär sig fri från skuld i det här ärendet.

 – Vi får uppgifterna från partierna sen skriver vi valsedlarna och skickar korrekturet och där står det Puoltsa, och det är inget som valmyndigheten forskar kring. De uppgifterna lämnar partierna helt själva.

Håkan Jonsson är partiledare för Jakt- och fiskesamerna.

- Av nån anledning har det blivit fel adress men de stavar ju namnen olika, säger Jonsson.

Samelandspartiets Mats Berg som bor i Puoltsa i Kiruna kommun säger att det kan vara försumlighet från Jakt- och fiskesamernas sida när de har korrekturläst sina listor.

– Alternativet är mer spännande, om det är något försök att sabotera från Jakt- och fiskesamernas ledning, säger Matti Berg.

Hur kommer det sig att det blivit fel Håkan Jonsson?

 – Det behöver inte jag redogöra för dig, det har blivit ett fel.

Ska ni göra något åt saken?

 – Jag har inga kommentarer just nu, säger Jonsson.

Valmyndigheten hade inte fram till igår fått något klagomål om det inträffade och partierna ska ha egna möten om de ska vidta åtgärder eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".