Puff för Sofia Jannok opinionsbildaren
Foto: SVT

Umeås kulturchef ber Sofia Jannok om ursäkt

Vid ett av sina framträdanden i London som arrangerades av Visit Sweden och Umeå 2014, blev artisten Sofia Jannok ifrågasatt för sitt politiska ställningstagande kring gruvdriften i Gállok. Nu ber Umeås kulturchef om ursäkt.

Mer om Sofia Jannok i reportageserien #opinionsbildaren hittar du här.

”På förekommen anledning och i egenskap av konstnärlig ledare under kulturhuvudstadsåret i Umeå vill jag beklaga det inträffade och framföra en ursäkt till Sofia med förhoppning om att upplevelsen inte ska upprepa sig och att uttryck för hennes politiska engagemang i framtiden inte ska låta sig tystas”, skriver Fredrik Lindegren.

Läs mer om detta hos SVT Opinion. Mer om Sofia Jannok i reportageserien #opinionsbildaren hittar du här.

Detta är SVT Opinions porträttserie #oppinionsbildaren

Vad driver en människa till att gång på gång sticka ut hakan? Hur är den fostrad som trots hot och hat vågar stå på barrikaden och hävda sin ståndpunkt?

SVT Opinion har träffat några av Sveriges mest kända opinionsbildare och låtit dem berätta om sin uppväxt, sina upplevelser, tankar och drivkrafter.

I en serie porträtt, berättade i ett digitalt storyformat, får du under våren möta dem under rubriken #opinionsbildaren på svt.se/opinion.

Här får du lära känna dem på ett nytt sätt – och kanske nå en djupare förståelse för varför det är viktigt att driva opinion.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".