Pavel Suliandzyga
Pavel Suliandzyga berättar att urfolken i Ryssland har det svårt just nu Foto: Samuel Frode Grönmo, NRK Sápmi
New York

Han vågar inte åka hem till Ryssland

Den tidigare urfolksledaren Pavel Suliandzyga från sibirien söker nu asyl i USA med sin familj.

Suliandzyga har kommit till New York för att kämpa för urfolksrättigheter på Fns Pernmenent Forum. Nu har han sökt asyl och kommer att stanna i USA med sin familj eftersom han är rädd att åka hem. Han har tidigare lett Rysslands största urfolksorganisation Raipon.

Han har blivit tvungen att gömma sig och lämna hemtrakterna längst öst i Sibirien. Han berättar till NRK Sápmi att myndigheterna förföljer honom och hotar att arrestera honom när han försöker jobba mot bland annat industriella intrång.

- Någon höjdare kom till området och sa att han ägde vårt land, att skogen och vattnen var hans egendom. Han tvingar oss inte bort därifrån men allt som utvinns där är hans, berättar Pavel Suliandzyga till NRK

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".