Knivar. Slöjdutställning av den slöjdsamling som Eva och Jan Bergfelt från Svedala donerat till Ájtte.
1 av 2
Knivar från Eva och Jan Bergfelts slöjdsamling som de har donerat till Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Koltbälte. Slöjdutställning av den slöjdsamling som Eva och Jan Bergfelt från Svedala donerat till Ájtte
2 av 2
Koltbälte från Eva och Jan Bergfelts slöjdsamling som de har donerat till Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum. Foto: Anna-Karin Niia/Sameradion & SVT Sápmi

Förslag på förändrade värdegränser för samiska föremål

Museichef: Vi har som uppdrag att slå vakt om det samiska kulturarvet
3:08 min

Riksantikvarieämbetet föreslår att värdegränserna höjs för olika kategorier av kulturföremål. Det kan leda till att samiska kulturföremål försvinner från Sverige, tror Kjell Åke Aronsson, museichef på Ájtte.

Förslaget handlar lite förenklat om vilket ekonomiskt värde ett föremål ska ha för att det ska krävas ett särskilt tillstånd för att få föra det ur landet. Ett av förslagen är att den nuvarande 2000-kronorsgränsen som gäller för samiska föremål istället höjs till 20 000 kronor.

Det skulle kunna komma att få allvarliga konsekvenser, menar Kjell Åke Aronsson, museichef på Áttje, Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk.

– Det flesta samiska föremål är ganska små och ligger under den gränsen. Och där finns ju en risk att föremål och föremålssamlingar försvinner utomlands. Under de senaste åren har det funnits två stora privatsamlingar ute till försäljning men de har stannat i landet. På det viset tror vi att den nuvarande gränsen har haft en viss preventiv effekt, säger Kjell Åke Aronsson.

Finns ju en risk att föremål och föremålssamlingar försvinner utomlands.

Ungefär samma invändningar finns i Sametingets synpunkter på Riksantikvarieämbetets översyn som redovisas i kulturarvspropositionen. Tinget skriver att utförsel av samiska föremål oavsett värde eller ålder bidrar till en utarmning av kulturarvet i Sverige.

Men frågan är hur många samiska föremål som egentligen lämnar landet? Enligt Maria Adolfsson på Riksantikvarieämbetet, som ansvarat för översynen, kommer det knappt in några ansökningar alls om att få föra ut samiska föremål.

– Så vitt jag förstår lämnas det in ytterst få ansökningar om tillstånd till utförsel när det gäller samiska föremål, trots att värdegränsen ligger på 2000 kronor. Frånvaron av utförselansökningar kan ju betyda att föremålen faktiskt inte försvinner från landet, säger Maria Adolfsson.

Så vitt jag förstår lämnas det in ytterst få ansökningar om tillstånd till utförsel när det gäller samiska föremål.

Höjningen av värdegränser gäller inte bara samiska föremål, utan förslaget innefattar även fler kategorier kulturföremål. Gränserna och reglerna när det gäller utförsel ska vara ett verktyg för se till att kulturföremål med särskild betydelse för det nationella kulturarvet blir kvar i Sverige.

De senaste tre åren har Riksantikvarieämbetet fått in 1440 ansökningar om att få föra ut föremål från Sverige. Fyra av dessa avslogs. De nya värdegränserna skulle enligt myndigheten verka för att hålla nere antalet ansökningar som egentligen inte är nödvändiga. Kjell Åke Aronsson förstår det argumentet, samtidigt som han ser förslaget från en annan horisont:

– Det kan väl säkert vara motiverat för vissa typer av föremål, det har jag inga synpunkter på. Det vi har synpunkter på är de samiska föremålen, vårt museum har som uppdrag att slå vakt om det samiska kulturarvet, säger han.

Maria Adolfsson på Riksantikvarieämbetet ser en viss risk, men betonar att ansökningarna om att få föra ut samiska föremål är få.

– Det är alltid risken med att ha ekonomiska värdegränser, att ett föremål med lågt ekonomiskt värde ändå kan ha ett högt kulturhistoriskt värde. Men eftersom det inte kommer in några ansökningar om utförsel av samiska föremål idag har vi tolkat det som att de inte förs ut ur landet. Det kan för all del vara fel, men det är ändå ett faktum: man söker inte för den typen av föremål, säger hon.

Rikantikvariämbetet tror att det dessutom kan komma att bli fler ansökningar, oavsett om värdegränserna ändras eller inte. Det eftersom förslaget är att också flytta fram åldersgränsen från 100 år till 75 år för de föremål där ägaren behöver ansöka om tillstånd för att lämna landet.

I kulturarvspropositionen föreslår regeringen även fler ändringar kring reglerverket när det gäller tillstånd att föra ut kulturarv. Bland annat vill man göra föremålen ursprungsneutrala, det vill säga att alla föremål ska skattas lika oavsett om de är svenska eller utländska.

Förslaget om värdegränser bereds just nu på regeringskansliet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".