Håkan Jonsson med kaffe i handen i foajen.
Håkan Jonsson tar en kaffe i pausen. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.
Sametingsvalet 2017

Jakt- och fiskesamerna varnar för valsabotör

Två veckor innan sametingsvalet den 21 maj går partiet ut och varnar sina medlemmar för att en okänd person ringt runt och sagt att medlemmar i partiet inte får rösta. - Sabotage säger partiledaren Håkan Jonsson.

En av partiet Jakt- och fiskesamernas medlemmar har blivit uppringd av en okänd person som försökt övertyga partimedlemmen att det inte går att rösta i sametingsvalet om man själv är uppskriven på partiets valsedel. Partiledaren Håkan Jonsson trodde knappt sina öron när han fick höra om det här.

- Man tror inte det är sant. Jag sa till personen att det är klart att du ska rösta men han tyckte det var obehagligt.

I sociala medier går partiet ut och varnar sina medlemmar för den här personen. Och kallar det här för "sabotage från någon politisk motståndare."

- Det är vårt parti de verkar vilja sabotera för. Vem det är är omöjligt att säga.

Jakt- och fiskesamerna går till val med 51 valbara kandidater. Håkan Jonsson har inga uppgifter från att andra ska ha blivit utsatta för något liknande.

- Jag ska kontakta Sametinget och visar det sig att det är fler incidenter kan det bli tal om polisanmälan, säger Håkan Jonsson.

I förra valet räckte det för partiet Álbmut att få 107 röster för att ta en plats av de 31 i Sametingets plenum.

- Det är klart att människor som inte känner till så mycket om Sametinget och valet, då kan man övertyga en och annan. Jag tror inte att det går att påverka 100 personer. Men inför valet 2001 då var det lottning om sista rösten. I ett sånt läge skulle sånt här kunna påverka åt ett eller annat håll, säger Håkan Jonsson

Han vill dock inte uppge vem av hans valkandidater som kontaktat honom.

Hur vet jag att det här är sant?

- Den personen känner jag inte. Jag vet bara att han är medlem i partiet och lät trovärdig i telefon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".