Amanda Kernell. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Amanda Kernell. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Poeten och litteraturkritikern Athena Farrokhzad ska delta i Nuuk Nordisk Kulturfestival. Anders Wiklund/TT
2 av 2
Poeten och litteraturkritikern Athena Farrokhzad ska delta i Nuuk Nordisk Kulturfestival. Foto: Anders Wiklund/TT

Nordisk mötesplats på Grönland i höst

Athena Farrokhzad, Erik Lundin och Amanda Kernell är några av de som ska komma till den grönländska staden Nuuk i höst, på Nuuk Nordisk Kulturfestival. Festivalen vill skapa en "experimentell mötesplats" där konstnärer och artister ska kunna arbeta tillsammans i nya former.

Nuuk Nordisk Kulturfestival anordnades första gången 2015 och ska hållas vartannat år.

- Efter ett första experiment eller kanske utforskande 2015 tar nu festivalen ett kliv och gör allvar av sina ambitioner att vara en nyskapande, viktig och relevant nordisk kulturfestival, säger Mats Bjerde i ett pressmeddelande.

Han är direktör för Nordens Institut på Grönland som arrangerar festivalen tillsammans med flera samarbetspartners.

Det blir konserter, utställningar, föreställningar och seminarier. Festivalen har inget övergripande tema, men dess läge i det grönländska landskapet kommer att aktualisera frågor som kolonialism, priset för självständighet och klimatförändringar. Lokala artister ska också bidra till en bild av Grönland bortom stereotyperna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".