Solnedgång
Foto: Petros Karadjias/ AP Photo/ TT
#sametingsval2017

Så här vill partierna minska psykisk ohälsa bland samer

Frågan om psykisk ohälsa bland samer har blivit mer synlig och lyfts allt mer de senaste åren. Vi har frågat sametingspartierna vad de vill göra för att minska de här problemen.

Det är en dryg vecka kvar till sametingsvalet och politikerna kör från debatt till debatt. En fråga som kanske inte gått hetast i debatterna, men som berör många är den om psykisk ohälsa. Sametingspartierna har via mejl svarat på vad de tänker göra för att minska psykisk ohälsa bland samer.

Lars-Paul Kroik, partiledare för Álbmut:

 ”Vi har ingen politik i hälsofrågor, men vi stödjer det kunskapsnätverk för samisk hälsa som ska inrättas, för att förbättra tillgången till hälso- och sjukvård som tar hänsyn till samers språk och kultur” 

Regeringen gav i våras Västerbottens läns landsting tre miljoner kronor för att tillsammans med de andra landstingen, Sametinget och samiska organisationer starta ett kunskapsnätverk för samers hälsa. Tanken är att det ska förbättra vården för samer, med fokus på språk och kulturförståelse.

Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande och partiledare för Jakt- och fiskesamerna:

”Vi hoppas i förlängningen att det här arbetet ska leda till ett nationellt samiskt hälso- och sjukvårdscenter. Vi stödjer också att det genomförs en mer omfattande studie av den samiska hälsosituationen.”

I samband med beskedet om tre miljoner kronor till ett kunskapsnätverk sa kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att regeringen behöver stärka det samiska folkets självbestämmande och att en samlad strategi för kunskap om samers hälsa nu tas fram.

Marita Stinnerbom, en av två ordförande för Guovssonásti:

”Sametinget ska vara ledande i samiska hälsofrågor genom att ha det övergripande ansvaret för psykosocial hälsa och samiska hälsofrågor. När familjer kan leva på sin traditionella näring och välfärden är anpassat efter samiskt synsätt så förebyggs psykosocial ohälsa.” 

Enligt en rapport från Samerådet och SANKS (samiskt nationellt kompetenscenter) är självmord ett stort problem för världens urfolk, och särskilt för urfolken i Arktis. En större andel av de samiska männen väljer att ta sina liv, jämfört med majoritetsbefolkningen.

Per-Olof Nutti, partiledare för Sámiid Riikkabellodat/Samelandspartiet:

”Vi går till val med en tydlig signal till regeringen och det samiska samhället att samisk kompetens inom hälso- och sjukvården behöver stärkas, genom kunskapsproduktion och samiskt självbestämmande”. 

Den här frågan har gått från att vara tabu till att tas upp på allt fler plan. Sáminuorra har länge jobbat med frågan, och den är också uppe på Arktiska rådets bord. Under de här två åren när USA varit ordförande i Arktiska rådet har projektet Rising Sun startats, som handlar om att minska självmorden bland urfolken i Arktis genom nätverk.

Marie Persson Njajta, vice ordförande i landspartiet Svenska Samer:

”Vi vet att psykisk ohälsa och beroendeproblematik drabbar hela familjer och förs vidare från generation till generation. Vi måste försöka bryta de här mönstren och tystnaden. Ett hälsocentrum på svensk sida av Sápmi behöver inrättas, och sametinget bör säkra egna medel till att arbeta kunskapshöjande med hälsofrågor”.

Inför förra sametingsvalet visade en väljarundersökning (Stockholms universitet) att 67 procent av kvinnorna ansåg att sametinget lagt för lite vikt vid hälso- och sjukvårdsfrågor. Bland männen låg siffran på 55 procent. Av alla sakfrågor var hälsofrågan en av de frågorna där det var störst skillnad mellan kvinnorna och männen.

Christina Åhrén, partiledare för Mijjen Geajnoe:

”Vi ska säkra samers tillgång till likvärdig, språkligt och kulturellt anpassad psyk- och hälsovård. Sametinget ska arbeta med hälsopolitiska frågor i det samiska samhället, i det omgivande samhället och inom regeringskansliet.” 

Enligt en ny Novusundersökning är hälsofrågan en av väljarnas viktigaste frågor inför riksdagsvalet, något som SVT den här veckan uppmärksammar under #Sverigevården. Rätten till likvärdig vård i glesbygdsområden som i större städer engagerar. Under Sameradion & SVT Sápmis satsning #vardagsrasismmotmigsomsame var det många som lyfte exempel på hur de bemötts i vården.

Jan Rannerud, partiledare Vuovdega/Skogssamerna:

”Sametinget ska vara ledande och drivande men kan naturligtvis inte ikläda sig något sjukvårdsansvar. Planen är att synliggöra det här problemet. Vi har sett hur omfattande problemet är och hur mycket som är psykisk ohälsa. Det ska finnas möjlighet att gå kurs i akut första hjälpen för hur man kan hjälpa i sådana här situationer”.

Den 21 maj går väljarna till valurnorna i sametingsvalet.

Simon Wetterlund, partiledare Samerna:

”Samarbete med de andra partierna och mot/tillsammans med landstinget. Bred sammanslutning och hållbara åtgärder tillsammans med huvudmannen är vår väg framåt i denna svåra fråga. Ett förslag är en samisk telefonlinje vilket vi tar upp med landstinget eftersom det är idag deras ansvarsområde.”

Även Samiska folkomröstningspartiet och Lars Wilhelm Svonni har blivit tillfrågad, men Sameradion & SVT Sápmi har inte fått något svar från partiet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".