Peter Rodhe, Same Ätnam. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Peter Rodhe. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Same Ätnam håller landsmöte i Boden

Bland annat ska landsmötet diskutera Samerådets Tråantedeklaration och utse representanter till Gaaltije och Samefolkets styrelse.

Riksorganisationen Same Ätnam är den äldsta samiska riksorganisationen och bildades i Jokkmokk 1945. Same Ätnam arbetar för alla samer och idag håller de ordinarie landsmöte i Boden. 

Ordförande Peter Rodhe har inte sett valberedningens förslag när vi pratas vid under fredagen. Själv planerar han att sitta kvar i styrelsen till hans mandatperiod går ut nästa år.

Dock kommer landsmötet välja ledamöter till det sydsamiska kulturcentret Gaaltijes styrelse samt till styrelsen för Samefolket, eftersom nuvarande ledamot har för många åtaganden, enligt Rodhe.

En angelägen fråga under mötet är att fokusera på antagandet av Tråantedeklarationen. Orrestaares motion om en handelsfrizon för samiska företag kommer också ha en viktig fokuspunkt.

- Just nu är det ett högt tryck i samevärlden på grund av sametingsvalet och därför kan deltagandet bli tämligen mindre på mötet men vi hoppas ändå ha flera sameföreningar representerade, säger Peter Rohde.

Tråantedeklarationen finns att läsa på Same Ätmans hemsida www.sameatnam.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".