Josefina Skerk, vice styrelseordförande i Sametinget.
Josefina Skerk, vice styrelseordförande och ordförande i språknämnden i Sametinget. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi

Välkomnar Europarådets uppmaningar till Sverige

Josefina Skerk om europarådets rapport
1:38 min

Europarådet som menar att det behövs fler insatser för att rädda samiskan i Sverige. Det gläder vice styrelseordförande Josefina Skerk, som även är ordförande i språknämnden.

Europarådet konstaterar i en granskning om hur Sverige lever upp till minoritetsspråkskonventionen att de nationella minoritetsspråken i Sverige inte kommer att överleva om inte regeringen gör något åt dagens situation där cirka en timme minoritetsspråksundervisning i veckan är standard.

Josefina Skerk är ordförande i Sametingets språknämnd och menar att europarådets rapport är väldigt konkret och visar tydligt till de brister som finns idag. Rapporten visar till att ett av de största hoten mot minoritetsspråken är bristerna i utbildningssystemet, det är en fråga som Sametinget har jobbat väldigt intensivt med de sista åren.

– Det är en fråga som vi har lyft till regeringen flera gånger för att det är ett sånt uppenbart problem. Det behövs verkligen att vi får stöd av sådana tunga instanser som europarådet i det som vi för fram till regeringen.

Läs mer på: Sisuradios sida

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".