Ring in 1
1 av 3
Programledaren Thomas Sarri bollar lyssnarfrågor mellan partiledarna. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Ring in 2
2 av 3
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Ring in 2
3 av 3
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
#sametingsvalet2017

Det hettade till när partiledarna debatterade fjärrundervisning

60 min

Med en vecka kvar till sametingsvalet var såväl lyssnarna som partiledarna på hugget när Sameradion & SVT Sápmi bjöd in till radioväkteri.

­­­­Lyssnarfrågorna i radioväkteriet rörde såväl pengar till sameslöjdstiftelsen, skolfrågor och rovdjursfrågan.

Det hettade till ordentligt när sameskolstyrelsens distansundervisning kom på tal. Landspartiet svenska samers partiledare Lars-Jonas Johansson riktade skarp kritik mot Sameskolstyrelsen:

- Det är livsviktigt att vi får in skolfrågorna under Sametinget därför att Sameskolstyrelsen missköter sitt uppdrag så in i norden.

Hur då?

- Det finns lärare, men det finns ingenstans för dem att jobba. De kan inte vara kvar där därför att Sameskolstyrelsen har blåst iväg alla pengar. Till exempel pengar som man har fått fram av utbildningsdepartementet till fjärrundervisning, sa Lars-Jonas Johansson.

Sen 2015 har Sameskolstyrelsen erbjudit fjärrundervisning i lulesamiska, nordsamiska och sydsamiska till samiska elever som har rätt till att få modersmålsundervisning.

Till i år har regeringen ökat Sameskolstyrelsens budget med närmare fem miljoner - pengarna skulle gå till att förbättra den samiska fjärrundervisningen, samt till att utveckla organisationen på kansliet.

Men Sameskolstyrelsen har i budgeten för fjärrundervisningen bara lagt 135 000 kronor:

- Undermålig budget. Inte ens tre procent utav de pengar man har fått. Jag ser att man måste ta tag i de här frågorna så att de hamnar under sametinget för att i dagsläget fungerar det inte och det är där det stora felet ligger, sa Lars-Jonas Johansson.

Ordförande i Sameskolstyrelsen är Börje Allas från partiet Samerna - och Samernas partiledare Simon Wetterlund bemöter kritiken med att fjärrundervisningen ska finansieras av sig själv - genom att kommunerna köper tjänsten från sameskolstyrelsen:

- När det kommer till fjärrundervisningen så är det från statens sida att den ska vara självfinansierad och det är den inte idag och det är ett stort krav från staten och därför är det lagt en sådan budget, sa Simon Wetterlund.

Men hur svarar du på kritiken att det satsas så lite på den, trots att regeringen då har gett flera miljoner?

- Men det är regleringsbrev. Så det är skoldepartementet som säger till Sameskolstyrelsen att det ska vara självfinansierat.

Men du sa regeringen att det skulle ges flera miljoner till det men det gav bara 135 000?

- När jag har haft dialog med representanter, så är det så de har sagt att i den här dialogen med skoldepartementet så har de sagt att fjärrundervisningen ska vara självfinansierande, sa Simon Wetterlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista