Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lars Miguel Utsi. Sametingets valdebatt i Jokkmokk.
Lars Miguel Utsi Foto: Tobias Poggats

Språknämnden stödjer motion om ökat stöd till studier i samiska

Lars-Miguel Utsi från Guovssonásti: Vi vill ju stärka samiska språket
2:03 min

Sametingets språknämnd ger stöd till en motion från Guovssonásti där partiet föreslår att öka bidragsnivån för de som läser samiska i vuxen ålder.

- Det är ju ingen slump att det har blivit såhär. Det har ju varit en statlig politik att utrota samiskan. Så då tycker jag att man absolut måste kompensera för de få antal som vi har som pratar samiska idag, säger Josefina Skerk i Jakt- och fiskesamerna som är ordförande för språknämnden.

Den som studerar kan söka om ekonomiskt stöd från CSN. Beloppet ligger på 2256 kronor i veckan där två tredjedelar är ett lån och resten är ett bidrag. Men CSN har också ett särskilt studiestöd för studiegrupper som anses vara särskilt prioriterade - där det totala veckobeloppet är detsamma men bidragsdelen är mycket högre och lånedelen lägre.

Med sin motion vill Guovssonásti alltså att Sametinget ska jobba för att  de som studerar samiska efter gymnasiet också ska räknas som en prioriterad grupp - så att de också kan få ett mer förmånligt stöd från CSN.

Lars-Miguel Utsi från Guovssonásti berättar om varför partiet la motionen.

-Vi vill ju stärka samiska språket, vi vill ju ha ett levande samiskt språk i samhället och vi vill ju se till så att vi får en stärkt utbildning för det samiska samhället generellt sett. Och det här är ju ett steg i att uppnå det.

Motionen är nu behandlad av språknämnden efter uppdrag från Sametingets styrelse, och nämnden vill alltså att plenum ska ge Sametinget i uppdrag att arbeta för en regeländring av studie-stöds-reglerna för de som läser samiska.

-Jag tror det hade varit ett bra incitament för språkstudier kräver ju ganska mycket tid och många av dem som läser på våra kurser de kombinerar ju det med andra studier eller förvärvsarbete men sen måste man ju också utvärdera det här efter ett tag och se om det givit de resultat som man vill ha, säger Torbjörn Söder, lärare i samiska vid Uppsala universitet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".