ina knobblock
Ina Knobblock håller samiska feministiska samtal på Tráhppie, Umeå Foto: Privat
Rádio Sápmi

Samisk feminism skiljer sig från svenska kvinnors feminism

Ina Knobblock: Jag hoppas kunna förändra lite
7:00 min

Ina Knobblock vill utmana maktrelationerna mellan majoritet och urfolk genom sin avhandling.

Genom samtal med samiska feminister har hon utforskat hur feminism kan tänkas och göras från samiska utgångspunkter.

I Ina Knobblock avhandling funderar hon kring betydelsen av urfolkskvinnors bidrag för feminism.

- Ofta tänker vi på feminism utifrån ett majoritetsperspektiv. Men utifrån urfolk och kvinna kan det finnas många andra sätt att lyfta fram frågorna och vad man vill fokusera på.

Vad gäller svenska kvinnor så är det inte alltid fokus på självbestämmande men som samisk kvinna kan du behöva inkludera även det.

Kan vi säga att urfolksfeminism och samisk feminism skiljer sig från andra kvinnors feminism, som t.ex. svenska kvinnors?

 Ja, det blir annorlunda om du varit utsatt för ett majoritetssamhälle och förtryck över århundranden. Det handlar om självbestämmande, tillgång till land och vatten. Behovet att föra språket vidare till sina barn är kanske inte något som svenska kvinnor tänker på men som blir väldigt viktigt i en samisk feministisk kamp. Sedan finns det ju förstås många likheter också.

Ina Knobblock är inte helt klar med sin avhandling och kommer att prata med fler kvinnor för att utöka sitt underlag.

Förutom att avhandlingen ska bli en intervention med genusvetenskapen hoppas hon att på ett längre perspektiv kunna ge ett litet bidrag till förändring.

- Jag vill förändra människors sätt att tänka och utmana relationerna i maktsamhället.

 

Här kan du hitta mer om Ina Knobblocks forskning http://www.vaartoe.umu.se/om-vaartoe/kalendarium/kalendervisning/?eventId=15919

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".