#sametingsvalet2017

Idag väljer det samiska folket sina ledare

Den 21 maj är det alltså valdag till Sametinget i Sverige - och 8766 samer får går till valurnorna för att lägga sin röst på det parti som de vill ska leda det samiska folket mot självstyre.

Valet står idag mellan nio partier. Åtta av dessa har varit verksamma i Sametinget under flera mandatperioder och för två år sedan startades ett nytt samiskt parti upp som det också går att rösta på i detta val.

Väljarna kan gå till 18 olika vallokaler för att lägga sin röst - från Karesuando i norr till Stockholm i söder.

Det är Länsstyrelsen i Norrbotten som ansvarar för att räkna rösterna i Sametingsvalet, göra mandatfördelning samt utse ledamöter och ersättare. Det arbetet startar den 29 maj och valresultatet är beräknat att vara offentligt den 31 maj.

Vallokalerna är öppna idag från klockan 08.00 på morgonen och stänger sedan igen klockan 20.00 på kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: