Votering när Sametinget höll plenum i Gällivare
Sametingets ledamöter samlade till plenum i Gällivare 2016. Foto: Inga Marja Steinfjell/Sameradion & SVT Sápmi

Kandidater dömda till fängelse och böter

Flera kandidater som är valbara till Sametinget har också figurerat i olika domstolsförhandlingar. En av kandidaterna dömdes till fängelse i ett halvår.

15 av de 286 kandidaterna i sametingsvalet figurerar också i olika domstolsförhandlingar. Det visar den granskning vi har gjort med hjälp av Sveriges Radios Digitala Insatsstyrka.

Antal kandidater per parti som finns med i olika mål:

 • Jakt- och fiskesamerna 1 
 • Samiska folkomröstningspartiet 1
 • Samerna 4 
 • Landspartiet svenska samer 3
 • Samelandspartiet 2
 • Guovssonásti 2
 • Vuovdega-Skogssamerna 1

Domarna handlar bland annat om följande: 

 • Jaktbrott
 • Vapenbrott
 • Miljöbrott
 • Betalningskrav
 • Utdömande av vite enligt rennäringslagen
 • Överklagande av undersökningstillstånd
 • Tillgrepp av fortskaffningsmedel
 • Bilbältesförseelse

Alla mål som Sameradion och SVT Sápmi granskat är - som listan visar - inte bara brottsmål med en tilltalad och målsägande, utan de kan också handla om överklaganden av olika myndighetsbeslut.

I sju av målen är det kandidater som gjort överklaganden, exempelvis av undersökningstillstånd. 

I två av målen handlar det om kandidater som har blivit anmälda eller åtalade och sedan blivit frikända i en domstolsprövning. 

I sex av målen har kandidater blivit dömda för någon form av brott eller olaglig handling.

En av dem som blivit dömda är Henrik Andersson, partiet Vuovdega, där han har plats nummer 19 på partilistan inför valet. Andersson är också ledamot i Sameskolstyrelsen, som har huvudansvaret för verksamheten vid de fem sameskolorna i Sápmi.

I slutet av april 2011 dömdes han till sex månaders fängelse för jaktbrott och vapenbrott. Henrik Andersson vill inte kommentera ärendet.

Ytterligare en av valets 286 kandidater har en jaktbrottsdom med sex månaders fängelse som påföljd i bagaget.

En annan av kandidaterna har dömts till samhällstjänst efter att olovligen tagit och brukat en annan persons terrängskoter.

En av kandidaterna har brutit mot ordningslagen då denne ska ha druckit starköl på offentlig plats. Personen förnekade brottet men dömdes till 500 kronor i böter.

Till vite för brott mot rennäringslagen har en annan av kandidaterna dömts för. Och en har i domstol genom avkunnad dom ålagts att betala tillbaka en skuld på drygt 100.000 kronor.  

GRANSKNINGEN

Så har vi granskat och kartlagt kandidater och väljare inför Sametingsvalet 2017:

Sameradion & SVT Sápmis research har utförts i samarbete med en redaktion inom Sveriges Radio som går under namnet Digitala Insatsstyrkan. Medarbetarna där är ett antal journalister, programmerare och grafiker som är experter på bland annat granskande journalistik, databassökning, webbpublicering och grafisk presentation. Vi har gått igenom olika offentliga register och på det sättet kartlagt kandidaterna så långt tillbaka i tiden som det har varit möjligt i registren.

Därför har vi granskat och berättat:

När man kandiderar till Sametinget ställer man sig till förfogande för väljarna som en person de kan lägga sina röster på. Det ligger därför i vårt journalistiska uppdrag att berätta för väljarna om vilka personer dessa kandidater är, särskilt vad gäller skulder och brott. Vi bedömer att det har ett stort allmänintresse.

Därför publicerar vi namn:

Vi har valt att publicera vissa av kandidaternas namn. Varje enskild namnpublicering föregås av noggranna överväganden med våra etiska riktlinjer som grund. De viktigaste förklaringarna till att vi väljer att namnpublicera är att personerna är folkvalda politiker i Sametinget som dessutom innehar förtroendeposter. I den rollen har politiker ett särskilt stort ansvar gentemot väljarna att förvalta det förtroende som givits, bland annat genom att vara ett föredöme i samhället. Även tidsaspekten har betydelse för våra beslut om namnpublicering, det vill säga hur länge sedan det har inträffat.

Sameradion & SVT Sápmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista