En väljare lägger sin röst i valurnan vid Kiruna vallokal. Foto: Anna-Karin Niia/ SVT Sápmi
En väljare lägger sin röst i valurnan vid Kiruna vallokal. Foto: Anna-Karin Niia/ SVT Sápmi
#sametingsvalet2017

För att rösta blankt måste du rösta ogiltigt

Det finns inga blanka valsedlar i sametingsvalet. Men ogiltiga röster räknas med i valdeltagandet. Det innebär att genom att medvetet göra fel så räknas din röst i valet, även om du inte vill ge den till något av partierna.

I riksdags, landstings- och kommunval finns det blanka valsedlar som väljare kan skriva partiets namn på, t.ex. om valsedlar för det parti väljaren vill rösta på inte finns utlagda i val- eller röstningslokalen. Men den som röstar i sametingsvalet kan inte välja att rösta på ett parti som inte finns, eller stoppa en blank röst i ett valkuvert. Antingen är en röst giltig eller ogiltig.

Det går med andra ord inte att rösta blankt, i bemärkelsen blank valsedel, men det går att lämna en ogiltig röst. På så vis är man med i valet och räknas inte som soffliggare, alltså någon som inte röstar alls.

Valsedlar bedöms som ogiltiga bland annat om de saknar beteckning, har kännetecken som uppenbart gjorts med avsikt eller om man stoppat fler än en röstsedel i ett kuvert. När valdeltagandet räknas ut är det både de giltiga och de ogiltiga rösterna som räknas. Däremot räknas inte de ogiltiga rösterna med när mandaten ska fördelas.

I riksdags-, landstings- och kommunval fanns från början ifyllnadsvalsedlarna för att den som röstade skulle kunna skriva ner ett namn på ett parti som inte fanns förtryckt på valsedlarna. Idag innebär det också att den som vill kan lämna sin röst, det vill säga vara med i valet, utan att rösta på något parti. Enligt valmyndigheten räknas den rösten inte in i mandatfördelningen, samtidigt som myndigheten tycker det är självklart att rösten räknas med i valdeltagandet.

Vid val till Sametinget är alla partier föranmälda och valsedlar för alla partier som deltar i valet finns utlagda i alla vallokaler och skickas hem till alla röstberättigade. Det är därför det inte finns några blanka valsedlar. Även vid val till Sametinget ingår alltså ogiltiga röster när valdeltagandet räknas ut, men inte vid mandatfördelningen.

Eftersom det inte finns några förtryckta ifyllnadsvalsedlar i sametingsvalet så måste den som vill rösta blankt alltså vara lite mer kreativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista