Isak Utsi
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Politik i fokus på Sáminuorras årsmöte

1:52 min

I anslutning till Sáminuorras årsmöte som pågår i Lövånger i helgen så anordnas och en ungdomskonferens där temat politik står i centrum.

I helgen håller Sáminuorra sitt årsmöte i Lövånger där organisationen kommer att lyfta fokus på hur Sáminuorra ska växa samt hur lokalföreningarna ska bli fler - då det är på lokal nivå som medlemmarna innehar den största funktionen.

I anslutning till årsmötet hålls även en ungdomskonferens där politik står på schemat. Detta för att inspirera och ge medlemmarna i ungdomsorganisationen fler verktyg till att själva opinionsbilda under kommande mandatperiod. Sáminuorras ordförande Isak Utsi säger att just temat detta år har att göra med att det är ett supervalår. 

– I huvudsak i år kommer vi just diskutera politiken under workshops imorgon, och där kommer också medlemmarna få rom verktyg dom kan behöva för kommande mandatperiod, säger Isak Utsi. 

Hur kommer ni i Sáminuorra driva den politiska utveckligen?  
  
– Vi fortsätter att driva de frågor som vi har beslut på bland annat nordisksamekonvention. Arbetet med Sanningskommissionen fortsätter vi att driva och andra stora frågor som utbildning språk och hälsa, dom ligger kvar i organisationens mål säger Isak Utsi.

I samband med årsmötet och ungdomskonferensen så kommer även samiskt språkcentrum att överlämna en Sámásparlör som är en liten fickordbok med användbara samiska uttryck.

Det är den samiska språkkampanjen Sámásmuinna som kompletterades med en parlör på nord,- lule,- ume,- och sydsamiska. Målsättningen är att kunna får fler ungdomar till att använda sig av det samiska språket i sociala medier och i vardagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista