Kryssmarkering med skylt om skoterförbud. Foto: SVT
Foto: SVT

Regeringen ändrar Kiruna kommuns beslut om skoterförbudsområden

Idag ändrade regeringen Kiruna kommuns beslut om skoterförbudsområden inom Könkämä och Laevas samebyar.

Under vårvintern sökte Könkämä om tillfälligt utökat skoterförbudsområde fram till barmarksperioden, på grund av en dålig betesvinter och den enligt samebyn täta skotertrafiken utanför lederna. Även Laevas sameby ansökte om tillfälligt skoterförbudsområde för att ge renarna betesro inför och under kalvningen.

Kiruna kommun biföll dock inte hela det område som Könkämä ansökte om och dessutom så beviljade de undantag från förbuden för tjänstemän, fastighetsägare, stugägare, turismnäring och personer med speciella behov för aktivitetsresor till sjöarna. Detta beslut gällde också inom Laevas samebys ansökta förbudsområde.

Under april överklagade därför Könkämä och Laevas samebyar via Svenska Samernas Riksförbund (SSR) skoterförbuden till regeringen och idag nådde alltså regeringens beslut allmänheten.

Med hänsyn till djurskyddet och att rennäringen har ett behov av förbud mot skoterkörning inom det sökta området så beviljar Regeringen nu Könkämä sameby skoterförbud i hela det sökta området. Enligt regeringen så ska det inte ha framkommit någon relevant omständighet som gör att förbudsområdet borde vara mindre. Förbudsområdet inom Könkämä sameby undantas bara av befintliga snöskoterleder och färdstråk. Detta gäller också Laevas sameby där befintliga skoterleder och färdstråk och färd till och från sjöar inom 200 från skoterleden undantas från förbuden.

Regeringen anser också att kommunens undantag från skoterförbuden inom Könkämä och Laevas samebyars ansökta områden, är så pass otydliga att de saknar verkan. Därför beslutar regeringen att ta bort undantaget för fastighetsägare, stugägare, turismnäringsidkare och personer med speciella behov. Istället öppnas en möjlighet upp för att få dispens från förbudet. De som fortfarande undantas från förbuden är statliga eller kommunala tjänstemän under tjänsteutövning.

Kiruna kommuns kommunalråd Kristina Zakrisson säger till SVT Nyheter Norrbotten att de känner sig överkörda av regeringen, och att regeringen saknar kunskap om det ser ut i dessa områden.  

Regeringen avslår också de överklagande som har kommit in ifrån Vinterstadens Skoter & Fritidsförening, Kiruna Jakt & Fiskevårdsförening och Kvänlandsförbundet.

 

Sara Björne, Sameradion & SVT Sápmi
sara.bjorne@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista