#Sáminuorra

Sáminuorra vill engagera lokalt

Ungdomsorganisationen Sáminuorra vill skapa lokala föreningar runt om i svenska Sápmi. Ett första mål är att minst tre lokala föreningar ska ha haft årsmöten innan årsskiftet 2017-2018.

- Det tror jag, hoppas då på det, annars hade vi inte satt det målet, säger styrelsemedlemmen Sanna Vannar, från Jokkmokk.

Tanken är att stärka den lokala förankringen, och förslaget lyftes under ungdomsorganisationens årsmöte i dag i Lövånger, Västerbotten. På ett sätt handlar det om att närma sig ett gammalt system, då sameföreningar och samebyar hade inkvoterade representanter och röster på Sáminuorras årsmöten.

- Det är för att få ungdomarna att engagera sig själva och ha gemensamma träffpunkter. För att få en regelbunden kontakt är det bra att träffas oftare, säger Vannar.

Styrelsen förslår även att aktivt följa riksdagspartierna och ha ett utbyte för att kunna påverka. En grupp ska bildas för att jobba inför nästa års riksdagsval. De ska även bjuda in riksdagsledamöter och ministrar, och fortsätta jobba med att informera i skolor om samer.

Besluten tas på söndag under årsmötets sista dag.

Var tror du första lokalföreningen startas?

-Oj, Kiruna, Jokkmokk, Gällivare, eller kanske Stockholm-Uppsala. Nej det är svårt att svara, vi får se, avslutar Sanna Vannar, från Sáminuorras styrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio