Stig Persson. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
Stig Persson - Gällivare sameby. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
Rádio Sápmi

Forskningsprojekt bekräftar samebyns påståenden

Stig Persson: Jag ser ingen annan lösning än avskjutningar
5:17 min

Ny avhandling från SLU visar vidden på problemen som björnen skapar på kalvningslandet.

Stig Persson från Gällivare skogssameby har varit delaktig i forskningsprojektet och menar att björnarna utgör ett av de största hoten mot samebyns fortsatta existens. Projektet har varit ett samarbete mellan renägare och forskare.

-Vi har deltagit i projektet för att få till förändring. Det finns ingen näring som kan existera med så stora förluster som vi har haft. Projektet visat att de påstående vi har haft från samebyns sida stämmer överens med verkligheten. Det känns skönt att få det bekräftat – att det vi har sagt är sant, säger Stig Persson.

Men trots forskningen ser han ovisst på framtiden.

-Det handlar om tilldelningar, beslut om skyddsjakt. Och det krävs att områdena runt oss också decimeras, inte bara kalvningslandet. Trots att björnen befinner sig utanför känsliga områden så vandrar den ju väldigt snabbt in när det är dags för kalvning. Det visades under första året när vi hade björnar med GPS.

Forskningen som Therese Ramberg Sivertsen och SLU i Uppsala har gjort visar att var tredje renkalv blir björnföda.

Vad betyder det på lång sikt att så många kalvar blir fångst av björnen?

-Det är ohållbart. Det går inte att bedriva en näring med så stora förluster.

Vad sker med renhjordens sammansättning när så många kalvar försvinner?

-Det går inte att ha någon konstruktiv renskötsel. Vi måste spara stora som små kalvar – det går inte att bedriva någon avel.

Kalvning i hägn som förebyggande åtgärd förväntas ha störst direkta effekt för att skydda renarna. Stig Persson tycker åtgärden fungerar men är ohållbar i längden.

-Det krävs sådana enorma insatser. I Gällivare sameby skulle det innebära ett femtiotal hägn och arbetet för att utfodra för dem plus alternativhägn. Det är ingen bra lösning!

Stig Persson han funderat på olika alternativ men ser ingen annan åtgärd än skyddsjakt som lösning på problemet. 

-Björnantalet måste ner – det är bara så, säger Stig Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".