Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SSR:s ungdomsavdelning startar kampanj mot rovdjurstryck

Ante Baer: Vi vill nå ännu längre
2:20 min
Janni Klemensson Jannok och Ante Baer från ungdomsavdelningen vid Svenska samernas riksförbund.
Janni Klemensson Jannok och Ante Baer från ungdomsavdelningen vid Svenska samernas riksförbund. Foto: Tobias Poggats

Ungdomarna får inte något gehör av politiker när de berättar alla renar som rovdjuren dödar - därför slår de nu på stora trumman och startar en kampanj för att visa vardagen de tvingas leva med i renskogen.

- Man ser ju idag att på sociala medier sprids det ju mycket bilder på rovdjursdödade renar. Speciellt nu på våren när det är kalvar som blir rovdjursmat. Varför inte samla alla de bilderna så att man förstår utbredningen på problemen och man får visa hur mycket det är? I det samiska samhället vet vi det, men det är inte just till dem vi vill nå utan vi vill nå ännu längre, säger Anders Baer, från Vilhelmina sameby och medlem i SSRs ungdomsavdelning. 

Under landsmötet i Arvidsjaur förra veckan klev han upp på scenen och berättade om att ungdomar inte får något gehör av när de berättar om hur överväldigande rovdjurstrycket  är i samebyarna.

Därför ska nu ungdomsorganisationen starta en kampanj på sociala medier med en hashtag som de uppmanar alla att använda när de lägger ut bilder på rovdjursdödade renar på sociala medier.

Rovdjursproblemen är kända bland renskötare - och flera forskningsprojekt konfirmerar också det som renskötare berättar om sin vardag - men enligt Ante Baer är frågan inte känd utanför den samiska världen.

Förhoppningen är att kampanjen ska generera bilder från hela Sápmi som ungdomsavdelningen kan använda för att visa svart på vitt till politiker och andra om vilket problem rovdjuren är för renskötarna i Sápmi.

- Vår traditionella kunskap det har egentligen ingen vikt. Det måste dokumenteras. En del saker som vi sagt hur länge som helst men det accepteras inte av myndighetspersoner och samhället - utan det måste komma en forskare och säga exakt samma sak innan nån ska tro på oss, berättar Ante Baer.

Han berättar att ungdomsavdelningen i framtiden vill träffa politiker som har makt över rovdjurspolitiken i Sverige. Och att han då vill att det ska finnas många bilder som ungdomarna från SSR kan visa åt dem. 

- Om vi nu ska åka ner och förhoppningsvis träffa högt uppsatta riksdagsmän och kvinnor, och kanske folk som har makt och sitter i regeringen. Jag kan inte tänka mig att de ska säga till oss att det här ska ni palla. Det kan inte vara så, säger Ante Baer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".