Malå lappstad. Foto: SVT
Malå lappstad. Foto: SVT Foto: Malå lappstad. Foto: SVT
Málat/Malå

Planer på att utveckla Lappstan

I år är det 50 år sedan Lappstaden i Malå invigdes, och nu vill man utveckla och restaurera området.

Med anledning av planerna på att utveckla området så har miljö- och byggnämnden i Malå upprättat ett förslag för en ny detaljplan för Lappstan som är placerad i Malås samhälle. Ett projekt har startats som innebär att köpa mer mark intill Lappstaden för att kunna utveckla området med restaurering, och på sikt bygga ut med fler byggnader. Det skriver SVT Västerbotten. 

– Man måste tänka 100 år framåt, och vi har över 300 medlemmar i sameföreningen idag. Det finns bara 19 kåtor och 20 härbren i Lappstan och det finns många som har samisk anknytning som är potentiella kåtaägare, därför måste man ha mark för framtiden, säger Jörgen Stenberg, Malå Sameförening.

För 25 år sen reparerades taken på kåtorna, och nu är det alltså dags igen. Därför anordnades nyligen en utbildning i hur man restaurerar kåtorna.

– Många kåtor och härbren är i dåligt skick, och det är takreparationer och stockar som ska bytas och nu så renoverar vi och återställer det till det utseendet som kåtorna hade för 50 år sen, säger Jörgen Stenberg.

Tanken är att större delen av arbetet ska vara klart lagom till Malå same helg som infaller i mitten av augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista