Lennart Rohdin1
Foto: Anni Emilia Alentola/SR Sisuradio

Statens utredare vill ha särskild myndighet för minoritetsspråk

Idag kom en utvärdering av hur minorietesspråkslagen i Sverige fungerar. "Förverkligandet av grundläggande rättigheter har nästan helt misslyckats", står det i rapporten och utredaren kräver ordentliga krafttag framöver.

Förra året beslutade regeringen att tillsätta en speciell utredning för att
utvärdera hur dagens minoritetsspråkslag fungerar i Sverige. I utredningen har fokus legat på hur de nationella minoriteternas inflytande kan stärkas, hur minoriteternas rättigheter ska kunna säkras, och på vilket sätt den faktiska lagtexten kan ändras. Samerna är ett urfolk men har också status som nationell minoritet i Sverige.

Idag lämnades rapporten över till regeringen och utredaren Lennart Rohdin är starkt kritisk.

"Förverkligandet av de grundläggande rättigheterna har nästan helt misslyckats fortfarande sju år efter minoritetslagens tillkomst", skriver Rohdin i sin rapport.

I rapporten lämnar han en rad rekommendationer för att minoriteterna och urfolkets rättigheter inte ska kränkas:

 • Skyldighet att anta dokumenterade mål och riktlinjer för det minoritetspolitiska arbetet. 
 • Hur de ska följas upp och vid behov redovisas. 
 • Ovillkorlig skyldighet att informera minoriteter om deras rättigheter och det allmännas ansvar. 
 • Samråd innebär en strukturerad dialog för att kunna beaktas i kommuners beslutsfattande. 
 • Särskilt beakta förutsättningarna för barn och unga. 
 • Särskild myndighet för uppföljning och främjande.

Ett av förslagen är alltså att upprätta en ny myndighet som har ansvar över att minoriteterna får sina rättigheter tillgodosedda. 

- Vi känner ett behov av att göra en nystart med tydliga signaler att nu tar vi nya tag. Och en sån signal är att skapa en ny myndighet som uteslutande jobbar med de här frågorna, säger Lennart Rohdin. 

Marita Stinnerbom sitter med som ledamot i Sametinget och arbetar med minoritetspolitik inom Lycksele kommun. Hon reagerade på förslaget om en ny myndighet då det presenterades i Stockholm. 

- Jag tycker det är mycket märkligt att man ska inrätta en helt ny myndighet när man inte ger de uppföljande myndigheterna som finns idag, riktiga möjligheter till uppföljning utav minoritetslagen. Det finns inga sanktionsmöjligheter för dem utan de kan bara säga till kommuner och landsting att "ni ska följa lagen och det är bra om ni gör det här", säger Marita Stinnerbom. 

Hon är dock positiv till utbildningsinsatserna som Rohdin föreslår i sin utredning. 

- Det här är ju någonting som vi sett i vårt arbete att kunskapsnivån överhuvudtaget hos majoritetsbefolkningen om samer och nationella minoriteter, att den är väldigt låg. Och det här är ett förslag som jag verkligen välkomnar, säger Stinnerbom. 

Han föreslår även en tydligare lagtext när det kommer till barnomsorg och äldrevård för minoriteter. Idag ska hela eller delar av omsorgen ges på minoritetsspråk – det föreslås förändras till hela eller väsentlig del.

Dessutom vill Rohdin se att minoriteter i högre utsträckning inkluderas inom olika myndigheter:

 • Riksantikvarieämbetet
 • Myndigheten för kulturanalys
 • Statens historiska muséer
 • Kungliga biblioteket
 • Riksteatern.

Utredaren Lennart Rohdin säger även att det krävs insatser för att höja kunskapen hos majoritetssamhället om de nationella minoriteterna i Sverige. Han föreslår därför följande insatser:

 • Utbildning av journalister
 • Anpassa kommande sändningstillstånd för public service
 • Riktad granskning av läromedel
 • Minoritetskunskap i examensmål för lärare.

Lennart Rohdin är sakkunnig på det minoritetspolitiska området, tidigare riksdagsledamot för Folkpartiet och f.d. enhetschef vid Länsstyrelsen i Stockholms län.

Idag lämnades rapporten över till regeringen som en del i deras översyn av minoritetslagen för att säkerställa de nationella minoriteternas rättigheter - som är kopplade till konventioner som Sverige skrivit under.

Samtidigt har regeringen idag förlängt Lennart Rohdins uppdrag och gett honom i tilläggsdirektiv att se över och analysera den finlandssvenska gruppens ställning i Sverige, samt överväga om den ska erkännas som nationell minoritet. Uppdraget ska redovisas i sin helhet den 15 november 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".