Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi Foto: Olle Kejonen

Styrelseordförande inte förvånad över kritiken

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson om kritiken
1:42 min

Kritiken från Riksrevisionen är väntad, det menar Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

 – Det är väl inga nyheter egentligen, vi vet ju att Sameskolstyrelsen har haft svårt att uppnå sina mål.

Riksrevisionens granskning av Sameskolstyrelsen visar stora brister i verksamheten. Kritiken består bland annat i att elever i sameskolan inte får tillgång till den utbildning de har rätt till.

 – Man lär sig samiska i sameskolorna, man gör det, det kan man konstatera, men sedan att nå till den här punkten att man ska vara funktionellt tvåspråkig. Det tror jag man har utmaningar med att göra, säger Riksrevisionens Jens Pettersson.

För 2016 redovisade Sameskolstyrelsen ett underskott på drygt sju miljoner kronor och för 2017 har man budgeterat ett underskott på drygt fyra miljoner. Och i sin rapport pekar Riksrevisionen på att Sameskolstyrelsens redovisning av kostnader är bristfällig.

Det handlar om kostnader per elev för bland annat undervisning, skolmat och lokaler. 

"Sameskolstyrelsen kan inte ge en helt säker eller heltäckande förklaring till kostnadsutvecklingen", skriver Riksrevisionen.

Den senaste verksamhetsplanen för Sameskolstyrelsen är från 2015/2016 och är enligt Riksrevisionen bristfällig. Sameskolstyrelsen har inte heller presenterat en aktuell verksamhetsplan trots att Riksrevisionen efterfrågat en sådan. 

"Det är inte tydligt hur årsredovisning, verksamhetsplan och den utbildningspolitiska strategin hänger samman." Det skriver riksrevisionen.   

Håkan Jonsson ser allvarligt på saken men vill samtidigt visa till det konstaterande att eleverna har uppnått samma kunskapsresultat som elever i övriga skolor.  

– Till trots för att det finns stora brister så har ju barnen uppnått samma kunskapsresultat som elever i övriga skolor men det ger ju inget skäl i sig att vi inte behöver göra vissa förändringar.  
 
Riksrevisionen rekommenderar att ansvaret för sameskolorna flyttas till Sametinget. Det välkomnar Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, han säger att det redan föreligger ett beslut på det och att de har verkat mot målet att Sametinget ska ta över sameskolstyrelsens verksamhet. Men Jonsson menar att det krävs andra förutsättningar för att det ska vara genomförbart.

– Med all tydlighet så har sameskolstyrelsens arbete hamnat mellan stolarna och det har saknats tydliga direktiv. För att kunna ta över verksamheten som det ser ut idag så krävs vissa förändringar, säger Jonsson.

Vi har under dagen sökt nämnden för sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas, vice ordförande Mattias Kristofferson och skolchefen AnneChatrin Branden, för en kommentar, men inte än fått någon intervju. 

Här kan du läsa hela rapporten!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".