Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Johanna Njaita, Jokkmokk, ny ordförande i Sametingets ungdomsråd. Foto: Lisa Utsi/Sameradion & SVT Sápmi
Johanna Njaita ordförande i Sametingets ungdomsråd.
Radio Sápmi

Sametingets ungdomsråd riktar krav mot regeringen

Johanna Njaita: Vill vi ha en förändring, måste vi rikta oss till regeringen
5:44 min

Sametingets ungdomsråd har nyligen lämnat in en skrivelse till regeringen med krav som rör klimatförändringar, samisk idrott och det samiska språket.

I början på juni lämnade Sametingets ungdomsråd in en skrivelse till regeringen med bestämda krav som rör klimatförändringar, samisk idrott och det samiska språket. Ungdomsrådets ordförande Johanna Njaita berättar att man vänder sig till regeringen för att skapa förändring i sakfrågor som rör Sápmi och det samiska folket.

– Vi har ju flera olika sakfrågor som påverkar oss här i Sápmi, framförallt ungdomar och hela det samiska folket, och vill vi ha en förändring måste vi riktas oss till regeringen.

Klimatförändringar och dess påverkan på rennäringen är en högaktuell fråga där ungdomsrådet kräver bland annat att det ska tas fram en strategi för att skydda rennäringen. Strategin inbegriper framförallt att man ska skapa bättre ekonomiska förutsättningar för renägare vid ett förändrat klimat där låsta renbeten innebär stora kostnader för näringsidkaren.

– Framförallt så handlar det om de ekonomiska, klimatförändringar påverkar ju rennäringen idag och det krävs mycket stödutfodring till renarna. Och det måste finnas förutsättning för då renägarna att bedriva renskötseln och då krävs det ju då en ekonomisk ersättning.

När det gäller idrotten så menar Ungdomsrådet att samiskt idrottsliv är en viktig identitetsfaktor för barn och unga, som bidrar till att skapa gemenskap i det samiska samhället. Ungdomsrådet begär att ett särskilt statlig stöd ska inrättas till samisk idrott, så att den kan fortsätta och utvecklas.

Ungdomsrådet tar också upp vikten av det samiska språket och påtalar att samiska ungdomar har rätt att prata och lära samiska. Här är ett av Ungdomsrådets krav att det inrättas ett stipendium för studier till samisk språkpedagog.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".