Sofia Kling, samordnare i minoritetsfrågor på Region Jämtland/Härjedalen i Östersund
1 av 2
Sofia Kling, samordnare i minoritetsfrågor på Region Jämtland/Härjedalen i Östersund Foto: Felicia Löfgren, Sameradion & SVT Sápmi
Ella Carin Blind
2 av 2
Ella Carin Blind tycker kursen är viktig. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Ska utbilda i första hjälpen till psykisk hälsa

Sofia Kling: Viktigt att göra det här ämnet pratbart
1:50 min

I november startar Region Jämtland Härjedalen tillsammans med Svenska Samernas Riksförbund ett projekt där bland annat samiska instruktörer ska utbildas för att kunna ge psykisk första hjälpen till de som sliter illa.

Sofia Kling som är samordnare i minoritetsfrågor på Region Jämtland/Härjedalen i Östersund menar att det finns ett behov för en sådan utbildning.

-Frågor om psykisk ohälsa är ju, dom är ganska svåra för alla att prata om. Och det är ganska svårt för personer som mår dåligt att berätta om det, och det är ganska svårt för omgivningen att lyft ämnet. Så vi ser att det är viktigt att göra det här ämnet pratbart.

MHFA, som står för Mental Health First Aid, eller Första hjälpen till psykisk hälsa - är en utbildning för att förebygga psykisk ohälsa och självmord. Utbildningen ska ge kunskap om psykisk ohälsa och stärka förmågan att uppmärksamma och vara till hjälp vid psykiskt lidande i sin omgivning.

Nu satsar Region Jämtland Härjedalen tillsammans med SSR på att ta fram samiska instruktörer, ett önskemål som kommer från regionens samiska samrådsgrupp. Tanken är att skapa en miljö där de inte behöver brottas med bristande kunskap om samiska förhållanden. 

-Det har ju tagits fram en självmordsförebyggande plan för Sápmi, där en av de aktiviteter som man rekommenderar är att samiska civilsamhället ska mobiliseras, men jag tänker att det här är en del av det. Det är bra om kan få stöd där man befinner sig i sin hemmiljö på ett annat sätt, säger Sofia Kling, samordnare i minoritetsfrågor Region Jämtland/Härjedalen.

Svenska samernas Riksförbund har erbjudits två platser på utbildningen Första hjälpen till psykisk hälsa. Och Ella Carin Blind, som är handläggare för kultur- och samhällsfrågor på SSR tycker det är viktigt med en sådan här kurs, och att det är bra att det utbildas samiska instruktörer.

-Det är bra att det är samer som går den här utbildningen, därför att, det kan vara så att man, man är same, man vill kontakta en annan same, man förstår varandra. Man har samma kulturbakgrund. Det kan också gälla språket. Man kanske vill prata samiska med den personen. Så det är bra att det finns personer som är intresserad av att gå den här utbildningen, säger Ella Carin Blind på Svenska samernas Riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".