stefan mikaelsson-2
Stefan Mikaelsson fängslas av himmelriket. Foto: Lars-Paul Kroik
Sametingsvalet 2017

Lär känna din politiker - Stefan Mikaelsson

Stefan Mikaelsson: Jag vill skriva ett samiskt manifest
11 min

Stefan Mikaelsson från Vuovdega har varit politisk aktiv inom samepolitiken sedan 1986. Han är ordförande i Sametinget och renägare.

När Stefan Mikaelsson inte jobbar med politik så är han hemma och sköter om sina sysslor - de som måstes ta tag i.

- Mycket tid går åt till snöskottning och vedhuggning - det tar ju aldrig slut, säger han.

Stefan Mikaelsson bor ensam i ett hus i skogen utanför Harads, Norrbotten - utan grannar men han kan vara mörkrädd.

- Jag är inte selektiv och ska inte se på TV. För då ser jag allting - även program som påverkar mig negativt, säger han. Efter att han tvekat att gå ut och hämta ved efter klockan elva då det var lite skumt ute, då bestämde sig Stefan Mikaelsson att utesluta TV-innehavet.

Hur skulle dina nära beskriva dig som person?

- En person som är envis men ödmjuk. Principfast och som har en vilja att skapa gemenskap och delaktighet, säger han.

Stefan Mikaelsson tycker att bilden stämmer ganska bra. Men det kan skilja sig åt; i Sametinget är han en uppstyrd men hemmavid rätt slarvig som person.

När Stefan Mikaelsson berättar om sin målbild som äldre säger han:

 - Jag vill flytta till Madeira och skriva ett samiskt manifest som pensionär. Det ska vara baserat på alla de många olika erfarenheter jag har.

Stefan Mikaelsson tror sig ha något att lämna efter sig. Kunskaper som även bygger det han lärt sig av andra politiker i Sametinget.

Vad i livet gör dig glad?

Att se solen som lyser norrifrån på mitt lilla hus, när den tränger igenom den tjocka skogen. Då vet jag att det här är den bästa tiden på året. Jag försöker jag vara uppe tidiga morgontimmar. Då gläds jag av dagen och med solen. Och den underbara naturen som finns trots all förstörelse.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".