Nöjespark kritiseras för rasism

Halmstads Äventyrsland kritiseras för en av sina informationsskyltar om samer.

På skylten kan man läsa att "Lapparna eller samerna är till sitt ursprung ett gåtfullt folk. Numera är man benägen att betrakta samerna som en rest av en primitiv palearktisk ras".

Beskrivningen har skapat debatt på sociala medier med kommentarer som "kriminellt", "förnedrande" och "unket", skriver Hallandsposten.
-De som driver parken borde skämmas. Märkligt att någon inom turism kan sätta upp skyltar med så ålderdomlig och felaktig text. Det visar på stor okunnighet, säger Marie Enoksson, kommunikatör på Sametinget, till tidningen.

På nöjesparken försvarar man sig med att man bara kopierat 50 år gamla skyltar och satt dit en ny logotyp.
-Hur ska jag kunna veta vad som är fel, jag är inte så utbildad men om det ska vara så jävla gnälligt får vi väl ta bort skylten, säger marknadsansvarig Mats Persson till Hallandsposten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: