Stor ökning av fjällrävar

1:01 min

Förra året föddes det åtta kullar med fjällrävar. Därför kom årets ökning som en överraskning för forskarna då hela 27 nya kullar hittades i samband med årets inventering.

Under årets inventering av fjällrävar kunde forskarna räkna till 27 nya kullar, vilket är en stor ökning från ifjol. Förra året föddes nämligen bara åtta kullar fjällrävar.

Men ökningen förvånar forskarna. Det lilla hunddjuret är nämligen väldigt beroende av att det finns tillräcklig tillgång på mat i fjällvärlden.

– Vi fick in rapporter på försommaren om att det då fanns väldigt dåligt med lämmel och sork på fjället, så vi trodde ju inte att det skulle vara ett så bra år för fjällräven, berättar Karin Norén, forskare på Svenska fjällrävsprojektet vid Stockholms universitetet.

Karin Norén påpekar också att det inte rör sig om något rekordår.

– Senaste året det var riktigt bra med sork och lämmel så föddes det 88 kullar i Sverige, och det är ju rejält många fler än vad som fötts i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: