Post- och telestyrelsen vill se en förändring

0:57 min

Post- och telestyrelsen har än så länge inte sett behov att se över posthanteringen vad gäller samiska och nationella minoriteters ortsnamn. Men de vill se en förändring.

 -När det gäller att minoritetsspråk har vi inte prövat om postorter ska skrivas på minoritetsspråk eller inte. Vi har inte känt till det här problemet. Det är först nu vi har hört om det här, säger Magnus Bohman från Post- och telestyrelsen.

Josefina Skerk från Sametingets språknämnd är förvånad över frågan där hon har tagit det för givet - att det är självklart att skriva postorter med samiska ortsnamn. Alla ska känna sig trygga med att skicka brev med samiska ortsnamn och det är något som sametinget i sin helhet uppmuntrar myndigheter och privatpersoner att göra.
Men Post- och telestyrelsen vet inte om det här är ett stort problem eller inte. De har inte fått klagomål om det här tidigare.

-Vi har förstått, tagit till oss vad vi har hört och kommer att ta upp frågan i nästa postnummer-råd. Här behöver myndigheten gå in och göra myndighetsansvar. Det handlar inte om okunskap utan mer brist på erfarenhet. Vi har inte hört om det här tidigare, säger Magnus Bohman.

I Geasseradio idag kan du lyssna på en längre intervju med Josefina Skerk från Sametingets språknämnd och Magnus Bohman från Post- och telestyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: