Geasseradio

Minoritetsspråk har inte prövats för postorter

9:06 min

Post- och telestyrelsen har än så länge inte sett behov att se över posthanteringen vad gäller samiska och nationella minoriteters ortsnamn.

Nationella minoriteter ska skyddas och främjas säger lagen och Sametinget uppmuntrar att skriva brev med samiska ortsnamn. Men i posthanteringen har det inte fungerat och i sommar returnerades brev som adresserats till Jåhkåmåhke – med meddelandet att adressen var ofullständig.

Josefina Skerk från Sametingets språknämnd är förvånad över frågan där hon har tagit det för givet, att det är självklart att skriva postorter med samiska ortsnamn.

-Alla ska känna sig trygga med att skicka brev med samiska ortsnamn och det är något som sametinget i sin helhet uppmuntrar myndigheter och privatpersoner att göra, säger Josefina Skerk.

Men Post- och telestyrelsen vet inte om det här är ett stort problem eller inte.

- Vi har inte fått klagomål om det här tidigare, säger Magnus Bohman från Post- och telestyrelsen.

-Vi har förstått och tagit till oss vad vi har hört och kommer att ta upp frågan i nästa postnummer-råd. Här behöver myndigheten gå in och göra myndighetsansvar. Det handlar inte om okunskap utan mer brist på erfarenhet för vi har inte hört om det här tidigare, säger Magnus Bohman.

Jag blir glad över hur Post- och telestyrelsen tar emot det här problemet och jag hoppas på en snabb förändring, säger Josefina Skerk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: