Friidrotts-VM i London

Andreas Kramer: Otroligt nöjd VM-debuten

Andreas Kramer gjorde succé i sin VM-debut i London, där han tog sig till semifinal i 800 meter. Nu siktar han framåt.

Andreas Kramer, 20 år från Göteborg, med rötter i Kautokeino, gjorde succé i friidrotts-VM i London som nu pågår. Han kvalade in sig enkelt till semifinalen i 800 meter, med tre snabba lopp. Men där räckte inte krafterna för att ta sig vidare till finalen. Andreas Kramer sa direkt efter loppet till SVT Sport att det var en häftig upplevelse. 

När Oddasat får tag i Andreas Kramer, som fortfarande är kvar i London, så ser han tillbaka på helgens lopp och är väldigt nöjd.

- Det känns bra. Innan den här säsongen trodde jag inte att det skulle gå så här bra.

Andreas Kramer har varit en av sommarens stora sensationer i svensk friidrott denna sommar. Guld och nytt personligt rekord i U-23-EM i polska Bydgoszcz för drygt två veckor sedan. Och just innan VM slog han dessutom det 14 år gamla svenska rekordet med tiden 1.45,13.

Han är inte bara en av Sveriges utan också Sápmis hetaste friidrottare. Andreas mormor kommer från Kautokeino i Norge.

- Jag har fått många hälsningar norrifrån, från släktingar och vänner. Själv har jag inte varit så många gånger i Kautokeino, där mormor fortfarande har ett hus. Det är lite långt att bara fara dit.

Vad har du för planer härnäst?

- Det är ju SM och Finnkampen kvar. Jag satsar på att vinna SM-guld och självklart få svenska laget att vinna Finnkampen, säger Kramer.

Här kan du se en längre intervju med Kramer inför friidrotts-VM i SVT Sport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: