Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lodjur.
Foto: TT

Britter vill ha svenska lodjur

För 1 300 år sedan dog lodjuret ut på de brittiska öarna.

Nu vill en naturskyddsorganisation återinföra arten - och tanken är att hämta sex lodjur i Sverige för att släppa dem i en skog i norra England.

Projektet har väckt stor uppmärksamhet och beskrivits i fylliga reportage i alla stora brittiska dagstidningar den senaste tiden.

Platsen där djuren ska släppas heter Kielder Forest Park och ligger i Northumberland i nordligaste England, precis söder om gränsen till Skottland. Det är det största sammanhängade skogsområdet i England med en yta på 650 kvadratkilometer.

Organisationen bakom planerna heter Lynx UK Trust. Den vetenskaplige ledaren, Paul O´Donoghue, anser att det är en plikt för Storbritannien att återinföra alla arter som har förekommit naturligt på öarna.

Hämtas i Sverige

Nyligen lämnade organisationen in en ansökan till naturvårdsmyndigheterna i England om tillstånd för att släppa ut sex lodjur, två hannar och fyra honor, i Kielder - lodjur som är tänkta att hämtas i Sverige.

-De har ställt en del frågor och jag har redogjort för dem om lodjuren i Sverige. Fast frågan är väl om de engelska myndigheterna ger klartecken. Det kan tänkas att det finns grupper som inte är så förtjusta i planerna, exempelvis fårfarmarna, säger Henrik Andrén, lodjursforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Komplicerat projekt

Han påpekar också att det är en komplicerad affär att introducera djur i nya områden. Innan man startar är det många detaljer att gå igenom: finns det tillräckligt med utrymme där djuren ska släppas, finns det tillräckligt med bytesdjur, kommer lokalbefolkningen att acceptera djuren, och så vidare.

Men skulle det bli allvar tror Andrén att det finns möjligheter för engelsmännen att hämta lodjur i Sverige. I sådana fall är det Naturvårdsverket som ska ge det officiella tillståndet.

 

Ursprungligen fanns både varg, björn och lodjur i Storbritannien.

Efter århundraden av hård förföljelse utrotades med tiden alla tre arterna.

Lodjuret försvann först, redan runt år 700. Björnen gick samma väg något senare, runt år 1000.

Vargen klarade sig kvar längst, trots att den förföljdes med alla till buds stående medel; fällor, gift, skjutvapen. Omkring år 1500 försvann de sista vargarna från England, och i början av 1700-talet från Skottland.

I sen tid har tanken väckts på att återinföra både varg och lodjur.

Källa: IUCN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".