Stefan Mikaelsson: Urfolksdagen är ett gränslöst samarbete

1:46 min

Internationella urfolksdagen firas i år för 23 året i rad. Sametinget uppmärksammar dagen med en krönika skriven av ordförande Stefan Mikaelsson.

FN uppskattar att 370 miljoner människor i 90 länder tillhör ett urfolk. Den internationella urfolksdagen inrättades av FN:s generalförsamling 1994 för att fira urfolksårtiondet 1994-2004. Men under dessa 10 år etablerade sig dagen och firandet av urfolken har fortsatt.

Sametinget ordförande Stefan Mikaelsson ser den 9:e augusti som en viktig dag för världens urfolk. 

– Jag tycker vi visar vår gemenskap och vår glädje. Trots så många motgångar under årets lopp så kan urfolken vara tillsammans. Trots att språken är annorlunda så söker man kontakter med varandra, till exempel via FN:s permanenta forum för att det stärker oss i kampen för urfolkskulturen och mot rigida nationalstater.

Sametinget uppmärksammar i år urfolksdagen genom en krönika som Stefan Mikaelsson publicerat på Sametingets hemsida och som även sänts till en rad svenska tidningar.

Sametinget har inte själv ekonomiska möjligheter att arrangera ett firande. Dessutom har även inbjudningar från andra arrangörer, exempelvis sameföreningar, uteblivit i år.

Men Mikaelsson tycker ändå att dagen är viktig att fira.
– Just urfolksdagen är ett gränslöst samarbete med andra urfolk som är väl värt att fira. Varför sameföreningarna inte gör mer för att högtidlighålla symboliska tidpunkter och dagar kan ju också bero på att finanserna till sameföreningarna är så begränsad efter 21 års stillestånd, säger Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: