Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Geasseradio

Flera samebyar har problem med sina GPS sändare

Publicerat torsdag 10 augusti 2017 kl 06.00
Niila Inga: Dat eai lea doaibman olluk
(3:34 min)
GPS ren.
1 av 2
GPS ren. Foto: SVT Sápmi.
Niila Inga, ordförande Laevas sameby
2 av 2
Niila Inga. Foto: Stefan Karlsson / Sameradion & SVT Sápmi

GPS halsband för renar kan vara en stor tillgång för att underlätta och effektivisera renskötseln.
Men flera samebyar har problem med sina GPS sändare.

Niila Inga, ordförande i Laevas sameby, är en av dem.

-Det fungerar inte alls, det första åren har vi haft stora teknik problem med dom, det har varit problem med täckningen dom har slutat fungera. Nu när tekniken verkar börja fungera någorlunda så visar det sig att det är felkonstruktion på halsbandet så att nu är det rent praktiska problem att de äter hål i nacken på renen i stället. I år har vi börjat plocka av dom från renarna då vi ser att det skadar renarna för mycket så som de ser ut just nu.   

Det är många samebyar i Sverige som använder sig av GPS teknik inom renskötseln som ett hjälpmedel att lokalisera renens position. Det finns flera olika företag som producerar GPS sändare till djur där många använder sig av befintliga nät som mobiltelefonnätet och andra med satellit men de GPS halsband som berör bland annat Laevas sameby produceras av företaget Tannak vars system drivs av egna master på fjället.

Tannaks GPS halsband áhkká drivs av solceller som är fästa med en flexfilm runt hela halsbandet.
Ett av de största problemen är att solcellerna lossnar och lämnar en vass kant som skaver bort pälsen i nacken på renen vilket i sin tur leder till sår.

 Tannaks VD Bobby Carlsson svarar på kritiken och beklagar det inträffade. Men till nästa år lovar Tannaks VD att man ska samarbeta med rennäringen för att utveckla produkterna. 

-Det är en garantifråga, det är ingen som ska behöva lida för de. Det är en kostnad som kommer att drabba företaget, tyvärr har det ju drabbat både renen och renskötarna, jag skulle säga att det är för jävligt helt enkelt. Men tanken var inte att det skulle bli på det sättet utan tanken var att det skulle bli en förbättring men det blev nog den sämsta förbättringen någonsin. Men nästa års produkter kommer vara framtagna tillsammans med rennäringen, sa Bobby Carlsson, VD för Tannak.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".