Träskulptur med figurer från andevärlden.
1 av 2
Framsidan skulptur av Tim Pauls. Den visar anfäder, solen, en ”supernatural codfish” och den för nuu-chah-nulth heliga vita vargen. Foto: Johan Gurt
Johan Gurt med stor fisk
2 av 2
Religionshistoriker Johan Gurt. Foto: Privat
Kanadas nordvästkust

Gott och ont är viktigt i Nuu-Chah-Nulths andlighet

Johan Gurt: "Den traditionella religionen är mycket levande idag." (Del 1)
7:27 min

Den traditionella andligheten är mycket levande hos Nuu-chah-nulth folket på Kanadas nordvästkust. Det berättar Carl-Johan Gurt som snart är klar med sin avhandling i religionshistoria.

– En sak som påverkar om den traditionella andligheten fått leva och utvecklas är om Nuu-chah-nulth folkets 18 reservaten haft katolska eller protestantiska missionärer, berättar Carl-Johan Gurt i det första avsnittet om Nuu-Chah-Nulth folkets andlighet idag och fortsätter:
– Hos de som haft katolska missionärer är den traditionella andligheten levande, enligt Gurt. 

Varje familj har förvaltar sina egna riter hos Nuu-Chah-Nulth folket på Kanadas nordvästkust. Den vanligaste riten handlar om hur man får långt liv och god hälsa, berättar religionshistorikern Carl-Johan Gurt i andra del om traditionell andlighet:
– När livet är mycket motigt, har Nuu-Chah Nulth folket en ritual som tar flera dagar att göra, för att komma på rätt spår igen. 

Vem blir shaman eller traditionell doktor, som de själva kallar det, hos Nuu-Chah-Nulth folket?
I det tredje avsnittet om Nuu-Chah-Nulth folkets traditionella religion idag, berättar religionshistoriker Carl-Johan Gurt om vilken roll shamanen har i Nuu-Chah-Nulth samhället, men också hur varje traditionellt familj förvaltar kontakten med andevärlden.

Det goda och det onda är viktiga begrepp i Nuu-Chah-Nulth folkets andlighet berättar Carl-Johan Gurt i den fjärde delen.
– Gott och ont klasificerar djurvärlden, tidens gång och många andra dimensioner andligheten.

Och i den femte delen berättar Carl-Johan Gurt om att andligheten sitter i landskapet - ett landskap som är skapats av deras mytologiska väsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".